Zjawiskowo pyszna surówka z kalarepy – letni dodatek do obiadu

surówka z kalarepy
fot. Pixabay

Surówka z kalarepy nie jest tak popularna, jak kultowa mizeria czy różne sałatki z kapusty lub marchewki. Szkoda, bo kalarepa kryje w sobie mnóstwo cennych substancji odżywczych i witamin.

   

Surówki z sezonowych warzyw nie może zabraknąć na talerzach wszystkich wielbicieli kulinariów w trakcie letnich obiadów. Soczysta i chrupiąca kalarepa idealnie pasuje do ziemniaków, wszelkich kotletów, wieprzowiny czy drobiu w delikatnym sosie.

Dlaczego warto sięgać po kalarepę?

Kalarepa dobrze wpływa na nasz wzrok, wspiera pracę nerek, działa moczopędnie i pomaga usuwać toksyny z organizmu. Surówka z kalarepy, którą dziś proponujemy, jest wspaniałym dodatkiem do letnich obiadów. To niesamowicie zdrowy dodatek, który również świetnie smakuje. Swój wyjątkowy smak surówka zawdzięcza przyprawom, a sos na bazie śmietany i majonezu balansuje jej nieco ostry smak.

   

Składniki:
łyżka jogurtu naturalnego
2 duże kalarepy
łyżka majonezu
łyżka zielonego pieprzu
łyżka soku z cytryny
łyżka kwaśnej śmietany
cukier
sól
pęczek świeżego koperku

Sposób przygotowania:
Śmietanę połącz z jogurtem i majonezem, a następnie dopraw sokiem z cytryny. Do sosu dodaj pokrojony koperek, łyżkę zielonego pieprzu, szczyptę cukru i soli do smaku. Obierz kalarepę ze skórki, posiekaj ją w małe słupki, potem zalej chłodną wodą i odcedź na sicie.

   

Dodaj warzywo do wcześniej przyrządzonego sosu i włóż na 15 minut do chłodziarki, aby smaki lepiej się ze sobą przegryzły.

Udostępnij:
   

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę