Anna Lewandowska i zupa ogórkowa
fot. Facebook / Anna Lewandowska / Pixabay

Co dziś przygotować na obiad? A może zupę ogórkową? To znana i uwielbiana przez większość osób potrawa, którą chętnie gotuje także Anna Lewandowska. Domowy specjał z jej przepisu jest lekki i wyrazisty w smaku. W dodatku robi się go dosyć szybko, jest sycący i świetnie nadaje się do odgrzewania. Nic dodać, nic ująć.

Zupa ogórkowa zajmuje szczególne miejsce w rankingu najlepszych polskich zup. Za sprawą kiszonych ogórków ma intensywny smak, a dlatego, że przyrządza się ją na porcji mięsa, jest też pożywna. Przeważająca część osób lubi jeść ją z ziemniakami, ale są i tacy, którzy podają do niej makaron.

Zupa ogórkowa wg przepisu Anny Lewandowskiej

Składniki:
1 pojedynczy filet z kurczaka
kawałek korzenia selera
1 pietruszka
ok. 1 l wody
3 ziemniaki
1 szklanka zalewy z ogórków kiszonych
2 marchewki
3-4 kiszone ogórki
2 listki laurowe
2-3 ziarna ziela angielskiego
100 ml jogurtu naturalnego
pieprz, sól
natka pietruszki

Wykonanie:
Seler, marchew, ziemniaki i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, zagotowujemy. Gotujemy na niewielkim płomieniu. Pierś kurczaka płuczemy, kroimy w kostkę, przekładamy do zupy wraz z ziarnami ziela, liśćmi laurowymi, odrobiną pieprzu i soli. Gotujemy, aż jarzyny zmiękną. Ogórki trzemy na dużych oczkach tarki, dorzucamy do gotującego się bulionu. Wzbogacamy go także o płyn z kiszonych ogórków, wszystko gotujemy ok. 5-8 minut. Jogurt łączymy z chochlą gorącej zupy, wlewamy do garnka, mieszamy. Zupę doprawiamy do smaku pieprzem, solą i oprószamy siekaną natką pietruszki.

Na naszej stronie znajdziecie też inne przepisy Anny Lewandowskiej. Gorąco polecamy jej recepturę na sernik oraz na placki warzywne z piekarnika.

Podziel się:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę