Kruche ciasto z rabarbarem i bezą to sezonowy przysmak, który idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Smakuje lepiej niż z cukierni, a każdy, kto go skosztuje, będzie pełen podziwu. Wypróbuj najlepszą recepturę!
Z polskich sezonowych owoców i warzyw można przygotować mnóstwo wyśmienitych i wyjątkowych specjałów, między innymi: chłodniki, ciasta, koktajle, muffinki, desery, sałatki i wiele innych. Sezon na rabarbar mamy w pełni. Jest to świetna okazja, aby stworzyć coś specjalnego. Kruche ciasto, kwaskowaty rabarbar i słodka beza to jedno z najbardziej udanych połączeń. Zaskocz tym przepisem swoją rodzinę.
Ciasto z rabarbarem i bezą jest dość proste i na pewno każdy zrobi je za pierwszym razem. Czas wykonania tego deseru zajmuje około 60 minut, więc niedużo.
Przepis na ciasto z rabarbarem i bezą
Składniki na kruche ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
kostka zimnego masła
5 żółtek
łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki cukru
Składniki na masę rabarbarową:
500 g rabarbaru
200 g dżemu truskawkowego
łyżka mąki ziemniaczanej.
Składniki na bezę:
szklanka cukru
łyżka mąki ziemniaczanej
5 białek
szczypta soli
łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
Przesiewamy mąkę, przekładamy do niej zimne masło i zaczynamy zagniatać ciasto. Dodajemy żółtka, proszek do pieczenia i cukier. Formujemy aksamitne ciasto i w formie kulki wkładamy je do chłodziarki.
Płuczemy rabarbar, kroimy go w kostkę i wrzucamy do garnka. Dodajemy dżem i podgrzewamy do czasu, aż owoc zmięknie. Wsypujemy skrobię ziemniaczaną i gotujemy przez ok. 2 minuty, regularnie mieszając, aby nie było grudek. Odstawiamy garnek z palnika.
Wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkujemy na placek, przekładamy do blachy wyścielonej papierem pergaminowym. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 10 minut.
Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Potem partiami dodajemy mąkę ziemniaczaną i cukier. Dodajemy sok z cytryny i ubijamy do czasu, aż masa będzie sztywna i szklista.
Wyjmujemy kruche ciasto z piekarnika i rozprowadzamy na nim masę rabarbarową. Na wierzchu umieszczamy bezę. Pieczemy w 160°C przez 15 minut. Potem zmniejszamy temp. do 100°C i pieczemy jeszcze 15 minut. Deser wyjmujemy i studzimy. Dekorujemy, dzielimy na porcje i podajemy. Smacznego.
Czytaj też: Puszyste naleśniki wg przepisu Okrasy. Podaj je ze specjalnym dodatkiem