Moja babcia robi biszkopt inaczej niż wszyscy. Wychodzi idealnie puszysty i lekki jak piórko, dlatego warto wypróbować tego sposobu.
Biszkopt to baza wielu ciast – powinien być zatem delikatny i lekki jak piórko. Wiele osób przygotowuje go w jednakowy sposób – do ubitych białek dodaje żółtka i mąkę. Ale moja babcia ma sekret, który sprawia, że jej biszkopt wychodzi absolutnie idealny – jest puszysty, lekki i rozpływa się w ustach. Ta metoda różni się od tradycyjnych przepisów, ale warto ją wypróbować.
Moja babcia robi biszkopt inaczej. Wychodzi idealny za każdym razem
Sekret tkwi w przygotowaniu – najpierw ubijamy żółtka z cukrem na bardzo puszystą, wręcz białą masę. A potem dodajemy ubitą piankę z białek. Poznaj przepis i przekonaj się, jak bardzo pyszny jest biszkopt dzięki tej metodzie.
Składniki:
» 6 jajek
» 150 g cukru
» 150 g mąki pszennej
» 1 łyżeczka proszku do pieczenia
» 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C z termoobiegiem, następnie przygotuj okrągłą formę o średnicy 24 cm i wysmaruj ją masłem i posyp mąką. Oddziel żółtka od białek i umieść je w dwóch osobnych miseczkach. Do żółtek dodaj 100 g cukru, a potem ubijaj mikserem na wysokich obrotach przez około 8 minut, aż masa zgęstnieje i stanie się pulchna i wręcz biała.
W osobnej misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia, następnie wymieszaj. Do masy z żółtek dodaj ekstrakt waniliowy i delikatnie wymieszaj. Dodawaj je bardzo powoli do masy żółtkowej i mieszaj lekko. Białka ubij mikserem na średnich obrotach, a następnie dodawaj stopniowo pozostałe 50 g cukru.
Masę z białek dodaj do masy żółtkowej partiami i bardzo delikatnie mieszaj łyżką. Nie mieszaj zbyt intensywnie, aby nie zniszczyć puszystej konsystencji. Przelej masę biszkoptową do przygotowanej formy, a potem piecz w piekarniku przez około 30-35 minut, aż biszkopt nabierze złocistego koloru i lekko odstąpi od brzegów formy. Po upieczeniu wyjmij biszkopt z piekarnika i odwróć go do góry dnem na kratce, aby całkowicie ostygł. Smacznego!