REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaWyjątkowe ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Coś nowego i pysznego

Wyjątkowe ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Coś nowego i pysznego

ciasto drożdżowe z owocami
fot. screen Youtube / Cut & Bake with Debbie

Wydaje Ci się, że wypieki drożdżowe są trudne w przygotowaniu i forsowne? Wypróbuj recepturę na ciasto, którego wcale nie musisz długo wyrabiać, a i tak wyrośnie. Lato to idealna pora, aby je przyrządzić. Będzie pyszne z dodatkiem sezonowych owoców i lukru. Twojej rodzince na pewno bardzo posmakuje ten wariant deseru.

REKLAMA

Obłędne ciasto drożdżowe z dodatkiem owoców

Jeśli brakuje Ci czasu i cierpliwości, by zrobić tradycyjne ciasto drożdżowe, możesz przyrządzić coś prostszego np. biszkopt. Dziś mamy dla Ciebie przepis na drożdżowy wypiek, który nie wymaga znacznego nakładu pracy – musisz ciasto tylko zamieszać łyżką. Ponadto nie musi ono dwukrotnie wyrastać, a więc czas przygotowania skraca się do niezbędnego minimum. Odsłona wypieku na bazie drożdży jest wyjątkowo udana. Szczególnie latem, gdy sezonowe owoce są na wyciągnięcie ręki.

Przepis na ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Składniki:
820 g mąki pszennej
500 g ulubionych owoców letnich
200 g oleju rzepakowego
250 ml ciepłego mleka
5 dużych jaj
50 g świeżych drożdży
200 g cukru

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Do sporego naczynia przesiej mąkę pszenną, dodaj do niej cukier, rozbełtane jajka i pokruszone drożdże.

REKLAMA

Następnie wlej mleko i olej, ale już nie mieszaj. Naczynie przykryj czystą szmatką i odstaw na 2,5 godziny. Dopiero po tym czasie wszystko wymieszaj. Masę przenieś do blachy wyścielonej papierem pergaminowym.

Na wierzchu ciasta umieść ulubione owoce, lekko wtłaczając je do środka. Włóż formę do chłodnego piekarnika, ustaw temp na 180°C i piecz przez 40-45 minut. Wyciągnij zaraz po upieczeniu.

Gdy placek wystygnie, polej go lukrem przyrządzonym z około 2 łyżek chłodnej wody i szklanki cukru pudru. Powinien mieć dość luźną konsystencję, tak aby mógł spłynąć z deseru.

REKLAMA

Czytaj też: Szybkie i proste krokiety na słodko. Nie musisz już smażyć naleśników

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA