Potrawy z ziemniaków są proste w wykonaniu, smaczne i sycą na długo. Receptura, którą dostałam od siostry, zawaliła mnie z nóg. Zawsze po nią sięgam, gdy brakuje mi czasu. Jest łatwa i składa się z kilku produktów, które zawsze mam pod ręką. Moi domownicy też pokochali to danie, a ze stołu znika momentalnie.
Pyszna potrawa z ziemniaków skradnie twoje serce
Do tego specjału można dodać mięso mielone, ale jeśli chcesz zaoszczędzić, to sięgnij po tańszy granulat sojowy. Potrawa również się uda i prawdopodobnie nikt nawet nie zauważy, że nie ma w niej mięsa. Jeśli jednak chcesz przygotować tę zapiekankę z mięsem, to nic nie stoi na przeszkodzie. I tak będzie pysznie.
Przepis na pyszną potrawę z ziemniaków
Składniki:
1 większa cebula
1 kg mączystych ziemniaków
4 duże jaja
200 g mięsa mielonego lub granulatu sojowego
200 g świeżych pomidorów
1 łyżeczka słodkiej papryki
pieprz i sól w ilości do smaku
150 g ulubionego sera żółtego
pokrojony szczypiorek, lub koperek
olej rzepakowy do smażenia
Sposób wykonania:
Kroimy cebulę i podsmażamy ją na rozgrzanym tłuszczu, aż się zeszkli. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i przekładamy do cebuli. Dodajemy trochę pieprzu i soli, a także sproszkowaną paprykę. Zaraz potem dorzucamy mielone mięso i smażymy wszystko przez 10 minut.
Kartofle obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę, a następnie dusimy warzywa na niedużej ilości oleju, aby zmiękły. Doprawiamy je pieprzem i solą. Jajka ze szczyptą soli energicznie mieszamy, wrzucamy do nich szczypiorek lub koperek. Ser żółty kroimy w plastry.
Teraz składamy potrawę w formie żaroodpornej. Na dnie kładziemy część podsmażonych ziemniaków, polewamy je masą z jajek (2-3 łyżki) i przykrywamy całą porcją mięsa z pomidorami. Na wierzchu umieszczamy plastry sera i resztę kartofli. Dodajemy pozostałą porcję masy jajecznej. Pieczemy potrawę w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez około pół godziny.
Rada: pomidory i cebulę dusimy razem przez około 10 minut. Jeśli zamiast mięsa mielonego używamy namoczonego i doprawionego granulatu sojowego, to łączymy go z warzywami na samym końcu, aby krótko „ogrzał się” przed obróbką kulinarną w piekarniku.
Z czym serwować zapiekankę z ziemniaków?
Do potrawy świetnie pasuje surówka, np. z marchewki i jabłka, ale można przygotować też inną, ulubioną.