Wypieki ze śliwkami zawsze są smaczne i aromatyczne. Nie inaczej jest z dzisiejszym przepisem na ciasto z tymi jesiennym owocami. Smakuje rewelacyjnie, że aż trudno się oderwać, a każdy koneser chętnie sięga po kolejną porcję. Poznaj recepturę na wybitne ciasto, w którym królują soczyste śliwki. Zawsze się udaje i pysznie smakuje.
Śliwki, czyli naturalne dobro
Śliwki to atrybut jesieni i właśnie teraz są one najsmaczniejsze. Lubimy je jeść, bo są soczyste, słodkie, zdrowe i wcale nie tuczą. Owoce dobroczynnie wpływają na nasz układ immunologiczny i pokarmowy. Oprócz tego mają właściwości przeciwstarzeniowe i chronią przed rakiem. Są źródłem witamin, soli mineralnych i błonnika. Śliwki zatem warto wprowadzić do swojego codziennego jadłospisu. Można przemycić je do diety także pod postacią ciasta. Będzie zdrowo i smacznie.
Przepis na jesienne ciasto śliwkowe – proste, szybkie i pyszne
Składniki:
½ kg śliwek
5 jajek
1 ½ szklanki mąki pszennej
¾ szklanki cukru
łyżka kakao
½ szklanki mąki ziemniaczanej
łyżeczka sody oczyszczonej
½ szklanki oleju
Sposób przygotowania:
Do naczynia wbij 5 jajek, dodaj cukier i wszystko miksuj. Wsyp mąkę połączoną z sodą, kontynuuj mieszanie i wlej olej. Miksuj przez chwilę. Blaszkę wyłóż pergaminem i przełóż na nią 1/2 przyrządzonej masy.
Do połowy ciasta, które zostało w naczyniu wsyp kakao i krótko ucieraj. Kakaową mieszankę przelej na jasną część w formie, a na wierzchu umieść połówki śliwek bez pestek. Deser piecz w piekarniku o temperaturze 180°C przez około 40 minut. Gdy się wystudzi, możesz go posypać cukrem pudrem. Smacznego.
Taki jesienny wypiek z owocami to idealny dodatek do kawy i herbaty. Świetnie sprawdzi się jako popołudniowy deser albo poczęstunek dla gości. Z pewnością skradnie serca najmłodszych łakomczuchów. Smakołyk jest naprawdę szybki i prosty do zrobienia. Zawsze wychodzi i smakuje genialnie. Przygotuj go w swojej kuchni i delektuj się cudowną słodyczą o każdej porze dnia.
Czytaj też: Moja babcia dodaje do racuchów 1 składnik. Chwali je cała rodzina