REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaKładę rybę na warzywa, zapiekam i mam ekstra obiad na piątek. Smakuje...

Kładę rybę na warzywa, zapiekam i mam ekstra obiad na piątek. Smakuje wszystkim

rybę z dodatkiem warzyw i sosu
fot. screen Youtube / SmakowiteDania

Zastanawiasz się nad piątkowym menu? U mnie na obiad w przed weekendem zazwyczaj gości ryba. Niedawno znalazłam w sieci ekstra przepis na pieczoną rybę z warzywami. Potrawa od razu wydała mi się ciekawa – jest prosta w wykonaniu i pyszna w smaku. Polecam tę recepturę na pieczone danie rybne.

REKLAMA

Ryby warto jeść częściej niż tylko w piątki

Czy ryba gości na twoim stole tylko raz w tygodniu? Warto sięgać po nią częściej – nawet kilka razy w tygodniu. Zawiera dużo cennego białka, więc jest świetną alternatywą dla mięsa z kurczaka.

W rybach znajdują się witaminy (A, D, E, B) oraz kwasy tłuszczowe z grupy omega-3. Warto je jeść z uwagi na walory zdrowotne i smakowe. Pieczona ryba to zatem kapitalny pomysł na pełnowartościowy obiad, a przemycenie witaminowej bomby w postaci warzyw to strzał w dziesiątkę. Koniecznie wypróbuj ten przepis w swojej kuchni.

Prosty przepis na pieczoną rybę z dodatkiem warzyw i sosu

Składniki:
5 filetów z dorsza
2 marchewki
2 pory
300 ml śmietany 30%
3 łyżki przyprawy do ryb
pieprz i sól
olej

REKLAMA

Sposób przygotowania:
Na początku marchewkę zetrzyj na większych oczkach tarki, a por pokrój w talarki. Oba składniki przełóż na patelnię i przez chwilę podsmażaj. Dopraw pieprzem i solą, wymieszaj. Do naczynia wlej śmietanę i dodaj do niej 3 łyżki przyprawy.

Formę żaroodporną wysmaruj olejem i na spodzie rozłóż podsmażone jarzyny. Na nich umieszczaj filety rybne i polej je aromatyczną śmietaną. Naczynie wsuń do rozgrzanego piekarnika – w temp. 180°C potrawę piecz przez ok. 35 minut. Rybę wyjmij i podawaj. Jeśli chcesz, to oprósz ją świeżą zieleniną (np. natką pietruszki).

Taka potrawa to coś wspaniałego. W dodatku masz obiad 2 w 1, bo mięso jest jednocześnie z warzywami, a więc nie musisz przyrządzać oddzielnej sałatki. Pieczoną rybę serwuj z ziemniakami albo pieczywem. Smacznego.

REKLAMA

Jak widać, przyrządzenie tego posiłku nie jest czasochłonne ani skomplikowane. Delikatna, aromatyczna i nietucząca potrawa rybna z warzywami jest bogata w białko, minerały i daje sytość na długi czas. No i najważniejsze, jest smaczna, a domownicy będą prosić cię o taki obiad w każdy piątek.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA