Gołąbki na Wigilię w pysznym sosie zaskoczą twoich bliskich przy stole. To rewelacyjne danie, które jest świetną alternatywą mięsnych gołąbków.
Ten przepis zachwyci twoją całą rodzinę podczas wigilijnej kolacji. Smak grzybów smażonych z cebulką, wymieszanych z kaszą gryczaną jest nie do opisania. Sprawdź przepis i wypróbuj, a zrobisz je na kolejne święta.
Gołąbki na Wigilię w pysznym sosie – przepis
Składniki:
» 1 kapusta włoska
» 400 g kaszy gryczanej
» 300 g cebuli
» 120 g grzybów suszonych
» sól, pieprz do smaku
» 2-3 liście laurowe
» 5 ziarenek ziela angielskiego
» 200 ml bulionu warzywnego
» dodatkowo: sos grzybowy gotowy
Przygotowanie:
Z kapusty usuń głąb i wrzuć ją do gorącej, osolonej wody na kilka minut, a następnie pooddzielaj liście. Kaszę umyj pod bieżącą wodą, a następnie wlej 600 ml wody, posól i gotuj do miękkości. Grzyby wypłucz, a potem zalej niewielką ilością wody i gotuj na małym ogniu do miękkości. Cebulkę posiekaj i zeszklij na patelni, następnie dodaj zmielone na proszek ziele angielskie i całość chwilę smaż.
Zdejmij z ognia, a potem posiekaj grzyby i połącz je razem z cebulką. Dodaj gotową kaszę gryczaną i dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem, a potem zawijaj gołąbki i układaj w garnku wyłożonym kilkoma liśćmi kapusty. Zalej bulionem, a potem wrzuć liście laurowe i gotuj na niewielkim ogniu, aż gołąbki będą miękkie. Podawaj z gotowym sosem grzybowym. Smacznego!