Składnik, który doda smaku piernikowi masz w lodówce. Wyjdzie lekki i wilgotny

piernik
fot. screen Youtube / The Baking Explorer

Piernik pokochasz już po pierwszym kęsie. Jest prosty w przygotowaniu i tak pyszny, że nie będziesz chciał słyszeć o innym wypieku. Wymieszaj ze sobą poszczególne składniki, a potem przelej do formy i upiecz w piekarniku. Na punkcie tego aromatycznego deseru można oszaleć. Koniecznie zaserwuj go bliskim na nadchodzące święta Bożego Narodzenia.

REKLAMA

Przepis na piernik bazujący na kefirze to doskonała propozycja dla ludzi, którzy nie lubią długo pracować w kuchni. To także dobre rozwiązanie dla tych, którzy żyją w ciągłym biegu i brakuje im czasu, a marzą o tym, by piernikowe ciasto zagościło na uroczystym stole podczas świąt. Lecz ten błyskawiczny specjał sprawdzi się nie tylko na gwiazdkę. Podaj go do filiżanki czarnej kawy, albo jako coś słodkiego po obiedzie. Nikt nie odmówi sobie chociażby małego kęsa takiego przysmaku.

Lekki, wilgotny piernik na kefirze. Przepis

Składniki:
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
2 łyżki miodu
400 ml kefiru
2 łyżki kakao
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
10 g przyprawy do piernika

Polewa:
20 g kakao
70 ml śmietanki kremówki
25 g masła
1 łyżka żelatyny
20 g cukru

REKLAMA

Sposób przygotowania:
W naczyniu umieść wszystkie składniki i mieszaj drewnianą łyżką albo mikserem.

Powstałe ciasto piernikowe wlej do keksówki (12×25 cm), wyłożonej papierem pergaminowym i piecz w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C i piecz przez 50 minut.

Przez pierwsze pół godziny trzymaj formę na dolnej półce urządzenia, a pozostałe 20 minut na centralnej. Upieczony deser ostudź, a potem udekoruj go z wierzchu polewą czekoladową. Jeśli chcesz, to możesz ozdobić go w inny sposób, np. lukrem. Na wszelki wypadek podajemy przepis na polewę.

Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wody, porządnie wymieszaj. Resztę produktów rozpuść w kąpieli wodnej. Do przyrządzonej polewy przełóż rozrobioną w wodzie żelatynę i starannie wymieszaj. Polewę nanieś na piernik. Smacznego.

REKLAMA

Podziel się: