Co roku na gwiazdkę przyrządzałam piernik i makowiec. Ale od kiedy moim oczom ukazała się ta receptura, tylko taki deser piekę. Jest milion razy lepszy od klasycznych bożonarodzeniowych ciast. Cała rodzinka za nim przepada.
Idealny wypiek na świąteczny stół
Jakie ciasta stawiasz na odświętnym stole podczas świąt Bożego Narodzenia? Jeśli króluje u ciebie jedynie sernik, makowiec i piernik, to w tym roku zafunduj bliskim coś specjalnego. Wypiek z dzisiejszego przepisu każdy pokocha nie tylko za smak, ale i wygląd. W tym roku z pewnością znajdzie się dla niego miejsce na moim stole. Ciasto z makiem, słodkim kremem i egzotycznym owocami jest pyszne, mięciutkie i łatwe w wykonaniu.
Deser z nutą kokosa i ananasa polubią też najmłodsi. Spraw, by znalazł się na uroczystym stole i ucieszył twoich bliskich wyśmienitym smakiem. Zdaniem prawdziwych koneserów ciasto jest 10x lepsze od piernika i makowca. Wypróbuj przepis i oceń sam.
Przepis na świąteczne ciasto z makiem i masą ananasową
Składniki na ciasto:
½ szklanki mąki
1 szklanka maku
1 szklanka białek
½ szklanki oleju
1 szklanka kokosu
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
Składniki na krem:
¾ szklanki cukru
1 puszka ananasa
1 budyń waniliowy
200 g masła
Opis przygotowania:
Białka z cukrem i odrobiną soli ubij na sztywno. Dodaj kokos, mąkę, mak, olej i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszaj ze sobą i gotowe ciasto przelej do blachy wyłożonej papierem pergaminowym. Piecz w temp. 180°C przez 40 minut.
Zrób masę do ciasta. Wrzuć masło do naczynia, dodawaj chłodny budyń – łyżka po łyżce, cukier i łącz masę mikserem. Ciasto makowe po upieczeniu przedziel na pół i rozprowadź na nim krem. Potem umieszczaj kawałki ananasa i połóż drugi blat posmarowanego ciasta.
Wypiek dociśnij i z wierzchu posmaruj go niedużą ilością słodkiej masy. Posyp wiórkami kokosowymi i ewentualnie udekoruj polewą czekoladową. Deser możesz podawać, smacznego.