Mąka pali się podczas smażenia ryb? To bardzo irytujące i przede wszystkim sprawia, że ryby nie smakują dobrze. Dlaczego tak się dzieje i jak temu zapobiec? Poznaj sposób Tomasza Strzelczyka.
Podczas smażenia ryb, mąka czasem może się łatwo i szybko przypalić. Może dziać się to np. przez wysoką temperaturę oleju i długotrwałe smażenie. Aby uniknąć przypalenia się mąki, istotne jest utrzymanie właściwej temperatury oleju oraz kontrolowanie czasu smażenia. Ale Tomasz Strzelczyk ma o wiele lepsze rozwiązanie. Podzielił się nim na swoim kanale na YouTube i jak zawsze rewelacyjnie się to sprawdza. O co chodzi? Sprawdź poniżej.
Mąka pali się podczas smażenia ryb? Sposób Strzelczyka jest niezawodny
Aby ryba była smaczna, soczysta w środku i chrupka z zewnątrz, zastosuj trik Strzelczyka. Polega na zamoczeniu obtoczonej w mące ryby, w zimnej wodzie. Może wydawać się to dziwne, ale niesamowite są efekty i działanie tego patentu. Oprócz tego, że mąką nie ma możliwości się palić to w dodatku skutecznie zniwelujemy zapach smażonych ryb w domu.
Jak to zrobić? Pokrój rybę na kawałki, a potem dopraw solą i pieprzem. Obtocz dobrze w mącę, a następnie zamocz ją w wodzie i od razu smaż na rozgrzanej patelni. Uzyskasz idealną panierkę, ponieważ mąka z wodą utworzy podobną masę do ciasta naleśnikowego. To genialne rozwiązanie na świąteczną kolację wigilijną, która zbliża się coraz większymi krokami. Smacznego!