Wśród tysięcy przepisów na ciasta i desery, znaleźliśmy fenomenalny przepis na wypiek, którym warto się zainteresować, bo jest prosty do zrobienia, czaruje wyglądem i zachwyca smakiem. Izaura to ciekawe ciasto składające się z dwóch wyśmienitych warstw: kakaowej i serowej. To jedno z najlepszych połączeń. Do zrobienia słodkiego specjału użyj konkretnego rodzaju sera, a wypiek będzie smakował bajkowo. Spójrz na poniższą recepturę i otwórz w kuchni mini cukiernię. Efekt zrobi wrażenie na każdym.
Ciasto Izaura to słodki ideał
Ciasto czekoladowe i masa sernikowa to zestaw idealnie smaczny. Przepis zawiera niezbędne wytyczne, a kluczowe dotyczą twarogu. Warto się z nimi zapoznać.
Receptura na wyborny sernik z nutą czekolady
Ciasto zawsze należy robić z dobrze zmielonego sera. Przepuszczany przez maszynkę wiele razy w końcu uzyska pożądaną teksturę. W placku, jakim jest Izaura, ma to priorytetowe znaczenie i właśnie to sprawia, że jest tak rewelacyjny.
Przepis na ciasto Izaura
Składniki na ciasto:
4 duże jajka
15-20 g cukru waniliowego
165 g cukru
225 g mąki pszennej
40 g kakao
250 g masła
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
5 dużych jajek
1 kg twarogu półtłustego, trzykrotnie zmielonego
szczypta soli
165 g cukru
100 g miękkiego masła
1 paczka budyniu waniliowego bez cukru
Składniki na polewę:
około 60 ml śmietany kremówki
100 g gorzkiej czekolady
Sposób wykonania:
Rozpuść masło w garnku i podgrzewaj, w międzyczasie dodawaj cukier wanilinowy i cukier, a gdy się roztopią, zdejmij garnek z palnika i ostudź zawartość. Zimną mieszankę łącz po kolei z mąką, żółtkami, kakao i proszkiem do pieczenia.
Białka ze szczyptą soli ubij na sztywno i dodaj do wcześniej przygotowanej masy. 3/4 porcji przelej do blachy (22 cm × 33 cm) wyłożonej pergaminem. Pozostałą część na razie odstaw i zajmij się masą serową. Znów oddziel białka od żółtek i białka z odrobiną soli ubijaj na sztywno. Do miękkiego masła wsyp cukier i ubijaj, a po chwili dodawaj żółtka.
Do uzyskanej masy partiami dorzucaj zmielony biały ser, a na koniec mieszaj wszystko robotem, w trakcie dodając budyń w proszku. Po dodaniu piany z białek zamieszaj masę łyżką. Następnie rozprowadź ją na kakaowym cieście i zrób zygzaki za pomocą wykałaczki.
W niektórych obszarach ułóż pozostałą porcję odłożonego ciasta kakaowego. Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez 45 minut. Po tym czasie wyłącz sprzęt i trzymaj wypiek jeszcze przez pół godziny.
REKLAMA
Ostudzony deser możesz ozdobić stopioną czekoladą. Rozmieść ją po całym wierzchu i poczekaj, aż stężeje. Smacznego.