Na półkach sklepowych mamy szeroki wybór słodyczy różnego rodzaju. Kolorowe smakołyki kuszą zwłaszcza dzieci. Z pewnością żaden rodzic nie odmówi dziecku lizaka czy batonika. słodyczy. Ba, nie odmówi ich nawet sobie! Aczkolwiek sklepowe gotowce to nie najlepszy wybór. Z reguły mają morze cukru, polepszaczy i innych składników, których lepiej nie jeść w nadmiarze. O wiele lepszym pomysłem jest przygotowanie czegoś słodkiego i pysznego samemu. Najprostszy przepis na obłędny PRL-owski kąsek zamieściliśmy poniżej. Wafle przekładane kakaową masą, czyli piszinger, to wyżyny smaku.
Smak PRL-u zamknięty w prostym deserze
Piszinger to wafle tortowe przekładane kremem czekoladowym. Obecnie masy mogą mieć różne smaki i kolory. Podstawą są zawsze andruty. Deser smakuje 10x lepiej od sklepowych ciast czy batoników. Najmłodsi go pokochają, a dorośli przypomną sobie smak dzieciństwa.
Przepis na wafle przekładane masą kakaową
Składniki:
25 g gorzkiego kakao
1 paczka wafli tortowych
2 szklanki mleka w proszku
1 kostka masła
pół szklanki cukru
pół szklanki mleka
Przygotowanie:
W rondelku dobrze podgrzej mleko na małym gazie. Dodaj masło posiekane na mniejsze kawałki, a także kakao i cukier. Mieszaj i gotuj składniki do momentu, aż powstanie spójna masa. Ściągnij ją z palnika i ostudź.
Przekładaj do niej proszek mleczny (łyżka po łyżce) i ucieraj robotem do połączenia. Tak postępuj do czasu, aż mleko się skończy i otrzymasz jednolity krem.
Na blacie rozłóż jeden arkusz wafla i posmaruj go cienką warstwą masy czekoladowej. Dobrze rozprowadź ją przy brzegach. Połóż drugi andrut i znów rozprowadź na nim krem, przykryj go kolejnym waflem. Tak postępuj do czasu, aż skończy się masa kakaowa. Na wierzchu deseru połóż obciążenie, np. grubą encyklopedię.