Ciasto ze śliwkami posypane cukrem pudrem lub polane lukrem cytrynowym to smak, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie. Poznaj prosty i szybki przepis na biszkoptowe ciasto ze śliwkami.
To ciasto jest niezwykle puszyste, a wszystko to przez sposób przygotowania. Przepis jest bardzo prosty, nieskompilowany, dlatego poradzi sobie z nim każdy początkujący kucharz.
Ciasto ze śliwkami – tak lekkie, że przebija ptasie mleczko. Przepis
Składniki:
» 4 jajka
» pół szklanki mąki pszennej
» pół szklanki skrobi
» 2/3 szklanki cukru
» 1 łyżeczka proszku do pieczenia
» 1 cukier wanilinowy
» śliwki świeże + cynamon
Przygotowanie:
Do osobnych miseczek oddziel białka od żółtek, a potem wsyp mąkę oraz skrobię do naczynia i dodaj do niej proszek do pieczenia. Cukier wymieszaj z cukrem wanilinowym. Śliwki umyj, osusz, a następnie poprzekrawaj je na pół i usuń pestki. Wrzuć do miseczki, a potem posyp cynamonem i wymieszaj.
Białka miksuj mikserem na najwyższych obrotach przez 8 minut, a potem dodawaj stopniowo cukier, aż dobrze się rozpuści. Gdy masa będzie błyszcząca i sztywna, dodaj żółtka i miksuj chwilę na najniższych obrotach miksera. Wyłącz mikser, a potem wyjmij jedną ze szpatułek i dodawaj po trochu mąkę. Mieszaj bardzo delikatnie.
Wlej masę do blaszki okrągłej – 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładaj śliwki, a następnie wstaw do piekarnika – 180 stopni, z termoobiegiem, na 30 minut. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia! Możesz posypać gotowe ciasto cukrem pudrem. Smacznego!