Biszkopt jest uniwersalnym ciastem. Można jeść go solo, jak i wykorzystać do przygotowania wspaniałego tortu urodzinowego czy innego słodkiego przekładańca. Wypiek z dodatkiem budyniu będzie przebojem w twoim domu. Nie jest czasochłonny ani trudny w przygotowaniu. Wręcz przeciwnie. Trafiłeś na wyjątkowo łatwy przepis, do którego potrzeba zaledwie czterech składników. Z proszkiem budyniowym o smaku waniliowym deser jest puszysty, aromatyczny i delikatny.
Receptura na biszkopt z budyniem jest podobna do tej tradycyjnej. Z jedną różnicą – gwiazdą dzisiejszego wypieku jest budyń. Proszek z dwóch opakowań należy przesiać razem z mąką wprost do ciasta w misce, wymieszać i przelać do tortownicy. Biszkopt z dodatkiem budyniu jest pulchny i wspaniale pachnie wanilią.
Przepis na biszkopt z budyniem waniliowym
Lista składników:
● 4 duże jajka,
● 2 opak. budyniu waniliowego bez cukru,
● 3/4 szklanki mąki pszennej,
● 3/4 szklanki drobnego cukru.
Wykonanie:
1. Białka oddzielamy od żółtek, te pierwsze ubijamy na białą masę, cały czas mieszając, dodajemy etapami cukier. Powinna powstać sztywna piana.
2. Przekładamy do niej żółtka – jedno po drugim i mieszamy powoli mikserem. Wprost do ciasta przesiewamy mąkę z proszkiem budyniowym, lekko mieszamy szpatułką.
3. Spód okrągłej blachy wykładamy pergaminem, przelewamy biszkoptową masę, wygładzamy z wierzchu. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i pieczemy przez ok. 40 min. Potem uchylamy drzwiczki i studzimy wypiek w urządzeniu.