Przepis na puszyste i smaczne ciasto drożdżowe, które zawsze się udaje!

Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe jest przepyszne w smaku i ma aromatyczny zapach. Można zrobić je z chrupiącą, słodką kruszonką z wierzchu, pod którą będzie warstwa smacznych kawałków owoców, na przykład z jabłek lub wiśni. To ciasto nie należy do łatwych w wykonaniu, a wiele osób twierdzi, że niezbędne jest doświadczenie, aby wyszło perfekcyjnie. Obalamy ten mit i przychodzimy z najlepszym przepisem na drożdżaka, który zawsze się udaje – nawet tym najbardziej początkującym.

REKLAMA

Niesamowicie lekkie, puszyste i bardzo smaczne ciasto drożdżowe przypomina niektórym smak dzieciństwa. Najczęściej to ciasto właśnie można było zjeść u babci. Mimo to, że trzeba poświęcić trochę czasu na jego niezbyt proste wykonanie, to na szczęście jest przepis, który zawsze się udaje. Dzięki temu możemy delektować się pysznym ciastem przy każdej okazji. Ciasto drożdżowe jest wymagające, ale warto podjąć się jego wykonania!

Co zrobić, żeby było perfekcyjne i nie opadło? Unikaj błędów oraz zwracaj uwagę na każdy szczegół oraz wybierz najlepszy przepis! Jest wiele receptur w internecie, ale zazwyczaj wymagają one większego wkładu czasu. Właśnie dlatego musisz poznać najlepszą recepturę, którą stosowały nasze babcie. Dzięki niej ciasto drożdżowe stanie się o wiele łatwiejsze.

REKLAMA

Najlepszy przepis na ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe

Składniki:

» 50 dag mąki

» 1 szklanka mleka

» pół kostki margaryny

» pół szklanki cukru

» 8 dag drożdży

» 4 jajka

» 1 łyżka oleju

Dodatkowo: rodzynki

Przygotowanie:

Najpierw rozpuść margarynę oraz podgrzej mleko, odstaw je do lekkiego przestygnięcia. Drożdże wsyp do miski i dodaj 2 łyżki cukru, następnie rozetrzyj. Potem dodaj rozpuszczoną margarynę i przestudzone mleko, jajka, mąkę, resztę cukru, rodzynki i dodatkowo olejek z aromatem i miksuj przez 3 minuty.

REKLAMA

Ciasto umieść w misce i odstaw w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętość. I tak jak kiedyś robiły nasze babcie – wyłóż ciasto na blat, zagnieć je dobrze oraz odłóż na 10-15 minut. Dzięki temu będzie puszyste.

Przed pieczeniem możesz ułożyć na wierzch pokrojone owoce lub kruszonkę. Możesz też nie sypać kruszonki i owoców, tylko polać lukrem. Piekarnik nagrzej do 170 stopni i piecz ciasto około 30 minut. Po 20 minutach sprawdzaj patyczkiem, czy już jest gotowe.

Ciasto drożdżowe

Smacznego!

Podziel się: