Skrzydełka można przygotować bardzo szybko, a w dodatku są bardzo smaczne. Pieczone razem z ziemniakami tworzą pyszną kompozycję smakową. To świetna propozycja na obiad, poznaj przepis.
Ten przepis z pewnością przypadnie do gustu wielu smakoszom. To świetny pomysł na obiad, który przygotujesz w niecałą godzinę, a w dodatku banalnie prosty w wykonaniu.
Jeśli nie masz wystarczająco dużo czasu, a chcesz przygotować coś pysznego i pożywnego, to pieczone skrzydełka z chrupiącymi ziemniakami sprawdzą się rewelacyjnie.
Skrzydełka pieczone z ziemniakami – przepis
Składniki:
» 1 kg skrzydełek z kurczaka
» 2 łyżeczki słodkiej papryki
» 2 łyżeczki czosnku w proszku
» 1 łyżeczka pieprzu
» 2 płaskie łyżeczki soli
» 30 ml oliwy z oliwek
» 2 łyżki miodu
» 2 łyżki musztardy
» ziemniaki + odrobina przyprawy do ziemniaków
Przygotowanie:
Skrzydełka opłucz pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Włóż do głębszego naczynia i dodaj kolejno: słodką paprykę, czosnek w proszku, pieprz, sól, oliwę z oliwek, miód i musztardę. Wszystko dokładnie wymieszaj i włóż do lodówki.
Przygotuj ziemniaki: obierz, umyj i pokrój na dowolny kształt. Do miski wlej zimną wodę, dodaj około 2 łyżeczki soli, a następnie wsyp ziemniaki. Pomieszaj i zostaw je na 20 minut.
Po tym czasie wyjmij skrzydełka z lodówki i wyłóż je na połowę blaszki z papierem do pieczenia, a na drugiej połowie ułóż ziemniaki, następnie posyp je lekko przyprawą do ziemniaków. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni oraz piecz przez około godzinę – 40-50 minut.
Podawaj z ulubioną surówką. Smacznego!