Sałatka to danie, które podajemy na Wielkanoc, zaraz po deserach i daniach głównych. Najlepsze są te, które przygotowuje się w błyskawicznym tempie, dlatego przychodzimy do Was z pysznym przepisem, który zaskoczy smakiem każdego smakosza!
Sałatka Wielkanocna to danie, które jest niezbędne podczas tego święta. Wyśmienicie prezentuje się na talerzu i smakuje obłędnie. Przygotowana jest z ugotowanych jajek, pieczarek, sera i groszku.
Zrobisz ją dosłownie w kilka minut, dlatego idealnie sprawdzi się zwłaszcza wtedy, gdy mamy mało czasu. Smakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
Szybka i smaczna sałatka na Wielkanoc. Przepis
Składniki:
» 7 jajek ugotowanych
» 5 pieczarek
» 10 dkg sera żółtego
» 1 szklanka groszku konserwowego
» 2 łyżki majonezu
» 2 łyżki jogurtu naturalnego
» sól pieprz
» sok z cytryny
» szczypiorek
Przygotowanie:
Pieczarki obierz i umyj, a następnie pokrój w cienkie plasterki. Do garnka wlej wodę, posól oraz wsyp pokrojone pieczarki do garna z wodą, a potem gotuj przez 5 minut. Po tym czasie odcedź pieczarki i odłóż do lekkiego przestudzenia.
Ser żółty zetrzyj na tarce o średnich oczkach, a ugotowane na twardo jajka pokrój w kostkę. Szczypiorek posiekaj i wszystko wsyp do miski. Dodaj na koniec odsączone pieczarki i groszek konserwowy oraz majonez, jogurt naturalny i sok z cytryny, a potem dopraw solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!