Tradycyjny węgierski gulasz jest jednym z najbardziej ulubionych dań w polskich domach. Bez problemu można je przygotować we własnym domu, poświęcając na to niezbędną ilość czasu.
Węgierski gulasz jest świetnym sposobem na przygotowanie pysznego i pożywnego dania dla całej rodziny. Korzystając z poniższego przepisu można być pewnym, że domownicy będą zachwyceni.
Składniki:
800 g wołowiny
jedna cebula
półtorej marchewki
duża papryka
10 dużych pieczarek
100 g wędzonego boczku
pół szklanki wina czerwonego
sól
pieprz
3 ząbki czosnku
pół łyżki mąki pszennej
2 łyzki oleju
500 ml bulionu (opcjonalnie)
słodka papryka mielona
ostra papryka mielona
oregano
tymianek
Sposób przygotowania:
Mięso myjemy, suszymy i kroimy w kostkę. Do rondelka wkładamy drobno pokrojony boczek i czekamy aż się wytopi. Następnie dodajemy cebulę i smażymy, aż wszystko się zarumieni. Następnie dodajemy mięso. Jeśli to konieczne, dolewamy oleju. Obsmażamy z każdej ze stron i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a także wszystkie sypkie przyprawy. Następnie obsypujemy mąką i smażymy przez 8 minut, po czym dolewamy wino i bulion. Rondel przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 1,5 godziny.
W międzyczasie obieramy i kroimy na plasterki marchewkę oraz pieczarki. Paprykę kroimy w paski lub kostkę, po czym wszystkie warzywa dodajemy do rondla i gotujemy przez kolejne 30 minut. Na koniec można opcjonalnie doprawić. Podajemy z dekoracją w postaci pietruszki.