Pyszny smalec dla wielu osób jest miłym wspomnieniem z dzieciństwa. To tradycyjne smarowidło bez większego problemu możemy przygotować we własnym domu. Poradzi sobie z nim każdy.
Smalec niewątpliwie potrafi przywołać w nas nostalgię. Praktycznie każdy z nas w dzieciństwie próbował pyszną pajdę chleba ze smalcem i ogórkiem. Można ją przyrządzić we własnej kuchni!
Składniki:
1 kg słoniny
dwie cebule
3 ząbki czosnku
majeranek
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Słoninę pozbawiamy skóry i kroimy w niewielką kostkę lub mielimy w maszynce o dużych oczkach. Następnie umieszczamy ją w garnku i podgrzewamy na niewielkim ogniu, aż wytopi się cały tłuszcz. Co jakiś czas mieszamy. Może to potrwać nawet do trzech godzin.
W międzyczasie obieramy i siekamy cebulę i dodajemy ją do tłuszczu. Dodatkowo przyprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Gdy cebula zacznie się rumienić, wyłączamy ogień, a roztopiony smalec przelewamy do słoików i chowamy do lodówki gdy wystygnie.