Ziemniaki to podstawowy dodatek do obiadu. Zamiast tych prosto z wody można jednak podać pieczone. Ziemniaki wykonane według tego przepisu posmakują każdemu!
Składniki:
1 kg ziemniaków
2-3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki soli
łyżka masła
rozmaryn
tymianek
Przygotowanie zacznij od nagrzania piekarnika do 220 stopni. Ziemniaki dokładnie wyszoruj. Później ostrym nożem na całej długości, co około 2 mm zrób głębokie nacięcie. Zwracaj uwagę, by nie przekroić ziemniaka do końca. Następnie przygotuj naczynie żaroodporne – wlej do niego łyżkę oliwy i rozgniecione ząbki czosnku. Na to połóż ziemniaki – nacięciami do góry. Posól je i polej resztą oliwy. Piecz 30 minut pod przykryciem.
Po tym czasie wysuń naczynie z piekarnika, na ziemniakach rozsmaruj masło, posyp je rozmarynem i tymiankiem. Przewróć ziemniaki na drugą stronę, piecz kolejne minut.