REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaSpaghetti zapiekane w sosie pomidorowym. Pyszne i proste włoskie danie

Spaghetti zapiekane w sosie pomidorowym. Pyszne i proste włoskie danie

YouTube | Weronika Domogród

Spaghetti bolognese jest jednym z chętniej przygotowywanych dań włoskiej kuchni przez Polaków. Poniższy przepis na wersję zapiekaną w sosie pomidorowym jest jedną z ciekawszych form jego podania.

REKLAMA

Składniki:

2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka sosu Worcestershire (opcjonalnie)
1/2 cebuli, pokrojonej w kosteczkę
1 i 1/2 szklanki (300 g) sosu pomidorowego
2 ząbki czosnku, posiekane
300 g mielonej cielęciny (np. łopatki cielęcej, lub mielonej wołowiny, ewentualnie mieszanki mięs)
1 szklanka listków bazylii
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
80 g tartego sera (np. cheddar)
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne (opcjonalnie)
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 puszki (200 g) pomidorów pelati
2 łyżki sera mascarpone
200 g razowego makaronu spaghetti

Sposób przygotowania:

REKLAMA

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na patelnie rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i smażymy przez kilka minut, potem dodajemy czosnek, mięso i smażymy z każdej strony. Przyprawiamy solą, pieprzem, pieprzem cayenne, sosem Worcester i suszonym oregano. Mieszamy i smażymy przez 2 minuty. Potem dodajemy sos pomidorowy, pomidory z puszki, posiekaną bazylię i gotujemy przez 20 minut. Na koniec dodajemy serek mascarpone.

W tym samym czasie gotujemy makaron al dente. Potem go odcedzamy, mieszamy z przyprawami w garnku i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy serek i wstawiamy bez pokrywki do piekarnika. Pieczemy przez 25 minut.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Cezary
Redaktor i dziennikarz z ponad 10-letnim doświadczeniem. Skupia się na faktach, bieżących wiadomościach i tematach, które będą interesujące dla każdego czytelnika. Główny cel - aby każdy tekst odpowiadał na wszelkie pytania czytelnika.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA