Jeśli chcesz przygotować obiad, który będzie bezmięsny, a do tego łatwy i szybki w przygotowaniu, postaw na kotlety, ale te z… kalafiora! Są idealnym zamiennikiem dla tradycyjnego kotleta schabowego czy mielonego. Aby je przygotować wystarczy zaledwie kilka składników. Do tego taki obiad jest tani i posmakuje wszystkim członkom rodziny!
Składniki:
1 kalafior
1 szklanka bułki tartej (niepełna)
1 jajko
przyprawy (sól, pieprz, odrobina papryki słodkiej lub ostrej)
olej do smażenia
Przygotowanie zacznij od oczyszczenia kalafiora i podzielenia go na różyczki. Warzywo ugotuj w osolonej wodzie. Gotuj aż do miękkości. Ugotowane różyczki należy odcedzić i rozgnieść widelcem, by powstała z nich masa na kotlety. Całość pozostaw do ostygnięcia.
Tak powstała masę trzeba połączyć z jajkiem i przyprawami i wymieszać. Ostatnim krokiem jest formowanie małych kotletów, panierowanie ich w bułce tartej i smażenie z obydwu stron na rozgrzanym oleju. Należy smażyć dotąd, aż kotlety z kalafiora lekko się zarumienią.