Przepis Ani Starmach na gofry. Trudno znaleźć lepszy!

Pexels.com

Gofry są ulubionym przysmakiem wielu Polaków podczas wakacji nad morzem, ale stanowią również pyszną propozycję na śniadanie. Poniższa propozycja Ani Starmach pozwala przygotować najlepszą ich wersję.

REKLAMA

Składniki:

250 g mąki
250ml mleka
1 jajko
1 łyżka cukru
3 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Sposób przygotowania:

REKLAMA

Oddzielamy żółtka od białek. Białko odlewamy do osobnej miski i ubijamy na sztywną pianę, a żółtko w drugiej misce mieszamy z suchymi składnikami, mlekiem i olejem. Potem wszystko łączymy w jedną masę. Delikatnie mieszamy silikonową szpatułką.

Tak przygotowane ciasto wylewamy na skrzydła gofrownicy wysmarowane olejem lub roztopionym masłem. Smażymy do momentu, aż gofry się zarumienią.

Podziel się: