Gofry są ulubionym przysmakiem wielu Polaków podczas wakacji nad morzem, ale stanowią również pyszną propozycję na śniadanie. Poniższa propozycja Ani Starmach pozwala przygotować najlepszą ich wersję.
Składniki:
250 g mąki
250ml mleka
1 jajko
1 łyżka cukru
3 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Oddzielamy żółtka od białek. Białko odlewamy do osobnej miski i ubijamy na sztywną pianę, a żółtko w drugiej misce mieszamy z suchymi składnikami, mlekiem i olejem. Potem wszystko łączymy w jedną masę. Delikatnie mieszamy silikonową szpatułką.
Tak przygotowane ciasto wylewamy na skrzydła gofrownicy wysmarowane olejem lub roztopionym masłem. Smażymy do momentu, aż gofry się zarumienią.