Możliwość upieczenia ciasta bez użycia piekarnika jest dobrą okazją do przygotowania szybkiego i pysznego deseru. Poniższa propozycja z dodatkiem owoców jest świetnym pomysłem na letnie dni.
Składniki na spód:
30 herbatników kakaowych
Składniki na pierwszą masę:
2 budynie śmietankowe (1 budyń = 40 g)
0,7 l mleka
4 łyżki cukru
200 g masła
Składniki na drugą masę:
2 serki śmietankowe (1 serek = 220 g)
Garść jagód
3 – 4 łyżki cukru pudru
Składniki do dekoracji:
maliny
borówka amerykańska
winogrono zielone
kiwi
wiórki kokosowe
Dodatkowo:
blaszka o wymiarach 22×32 cm
papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
Papier wykładamy na blasze i układamy na nim pierwszą warstwę herbatników. Następnie wlewamy mleko do garnka, a 125 ml odlewamy do rozpuszczenia budyniu. Po zagotowaniu mleka dosypujemy cukier, dodajemy masło i dolewamy rozpuszczony budyń.
Gorący budyń wylewamy na herbatniki, a na masie układamy kolejną warstwę herbatników. Potem blendujemy jagody, serki i cukier puder. Taką masę wykładamy na herbatniki. Na górę układamy maliny, borówki, winogrona, kiwi i posypujemy wiórkami kokosowymi.