Dawniej łazanki z kiszoną kapustą cieszyły się sporą popularnością. Obecnie królują na stołach Polaków raczej tylko od święta. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przyrządzić je także dziś. Poniżej znajduje się łatwy przepis.
Łazanki z kiszoną kapustą – tanie i proste danie
Nasza rodzima kuchnia słynie z pysznych dań, w których gości kapusta kiszona. Bez niej potrawy, takie jak surówki, bigos, czy kwaśnica nie byłyby takie same. Dziś wypróbujemy recepturę na kultowe łazanki właśnie z tym składnikiem.
Składniki:
300 g kiszonej kapusty
500 g makaronu typu łazanki
300 g pieczarek
cebula
oliwa z oliwek
papryka wędzona
oregano
pieprz
sól
10 ml sosu sojowego
papryka słodka mielona
Przygotowanie:
Pokrój pieczarki i podsmaż je na rozgrzanej oliwie z dodatkiem oregano, pieprzu i soli. Możesz też wybrać inne grzyby. Pieczarki odstaw na bok. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Posiekaj cebulę, podsmaż na oliwie i przełóż do niej pokrojoną kiszoną kapustę. Wszystko dopraw do smaku. Do kapusty wrzuć grzyby i ugotowany, odcedzony makaron. Całość podgrzewaj jeszcze przez kilka chwil. Potrawa jest już gotowa. Smacznego.