Sezamki to jedne z najbardziej wartościowych słodyczy. Są wprawdzie słodkie, lecz zawierają także wartościowe ziarenka. Dziś podrzucamy wam przepis na domowe sezamki. Będą zdrowszym zamiennikiem tych sklepowych, ponieważ nie zawierają dodatku cukru. Musisz ich skosztować.
W państwach arabskich głównym składnikiem w sezamkach jest biały sezam. Łączy się go z lepiszczem w celu zlepienia masy. Do sezamek wytwarzanych na szeroką skalę dodaje się najczęściej cukier i syrop glukozowy. To dzięki nim sezamki są słodkie oraz odpowiednio twarde i chrupkie. Aby przygotować zdrowszą, domową wersję syrop glukozowy i cukier możemy zastąpić miodem. Otrzymamy super zdrową słodką przekąskę, po którą będziemy mogli śmiało sięgnąć.
Domowe sezamki – przepis
Składniki:
3 łyżki naturalnego, płynnego miodu
150 g białego sezamu
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy patelnię i wysypujemy na nią sezam. Lekko podprażamy ziarenka, co pewien czas mieszając. Uważajmy, tylko aby się nie przypaliły. Podprażony sezam będzie bardziej chrupki i wyrazistszy w smaku. Jeszcze ciepłe nasiona łączymy z miodem, a powstałą masę wylewamy między dwa arkusze papieru do pieczenia, a następnie cienko ją rozwałkowujemy. Gdy trochę przestygnie, wkładamy ją do chłodziarki, by stwardniała. Później sezamowe płaty kroimy w nieduże prostokąty albo kwadraty.