Przygotowaliście zbyt dużo pierogów i nie dacie rady ich zjeść? A może właśnie macie zamiar zrobić większą porcję i wykorzystać ją innym razem? Pomoże wam w tym mrożenie. Sprawdźcie, jak je odpowiednio przeprowadzić.
Mrożenie pierogów to prosta czynność. Nadzienie w pierogach nie będzie miało żadnego znaczenia przy mrożeniu produktu. Można więc zamrażać zarówno pierogi wytrawne, jak i te na słodko. Na metodę ich przygotowania do zamrożenia ma wpływ to, czy poddano je już obróbce cieplnej, czy jeszcze nie.
Jak prawidłowo mrozić pierogi?
Pierogi gotowane trzeba wcześniej ostudzić. W wyniku tego procesu ciasto może się sklejać i wysychać. Można uniknąć tego problemu poprzez posmarowanie pierogów niewielką ilością oleju. Tak zabezpieczoną potrawę można przechowywać w zamrażarce przez miesiąc. Aby odpowiednio zamrozić dopiero co zrobione pierogi, trzeba każdą sztukę starannie oprószyć mąką, a potem ułożyć na desce tak, aby nie dotykały się nawzajem. Później należy położyć pierogi w zamrażalniku przynajmniej na 2 godziny. Po tym czasie będzie można je porcjować. Polega ono na przełożeniu pierogów do małych plastikowych pojemników albo strunowych woreczków, dokładnie ich zamknięcie i położenie w zamrażarce.
Pierogi, które mają być przeznaczone do zamrożenia można także zblanszować. Należy zanurzyć je na ok. 30 sekund we wrzącej wodzie i wystudzić. W kolejnym kroku trzeba je posmarować olejem i poczekać, aż wyschną. Z pierogami poddanymi wcześniejszemu blanszowaniu należy postępować niemal identycznie jak z surowymi – zamrażać pojedynczo, a następnie przygotować opakowania zbiorcze i umieścić w nich porcje wyrobu. Tak zamrożone pierogi można trzymać w szufladzie zamrażalnika najwyżej 3 miesiące.