Nieodłącznym elementem świątecznego stołu jest oczywiście makowiec. Chociaż ten słodki specjał gości na stołach Polaków znacznie częściej. Receptura Magdy Gessler na makowiec sprawi, że już zawsze będziesz przygotowywać go w ten sposób. Wystarczy kila unikalnych składników, aby deser był niesamowity.
Makowiec przywodzi nam na myśl świąteczny stół, czas spędzony w gronie bliskich i przede wszystkim wyjątkowy smak. Niemal identyczne wspomnienia z tym klasycznym wypiekiem ma restauratorka – Magda Gessler, która z przyjemnością go przyrządza i tym samym przenosi się w podróż sentymentalną do czasów młodości, gdy delektowała się smakiem makowca w wykonaniu swojej babci, a wiadomo przecież, że kuchnia babci jest najlepsza. Makowiec z przepisu babci Magdy Gessler jest naprawdę niepowtarzalny i zachęcamy, aby zrobić go przynajmniej ten jeden raz.
Przepis na makowiec Magdy Gessler
Składniki:
250 dag maku
75 dag mąki
300 g cukru
250 ml miodu
12 jajek
pół litra mleka
50 g drożdży
230 g masła
skórka z pomarańczy i cytryny
50 g smalcu
około 100 g orzechów włoskich i 100 g rodzynek
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotuj zaczyn. W tym celu do 250 ml mleka dodaj drożdże i 50 g cukru. Zaczyn delikatnie zmieszaj z mąką i rozpuszczonym masłem. Tak przyrządzone ciasto drożdżowe odstaw do wyrośnięcia. Zabierz się za masę makową. Do garnka wlej 250 ml mleka i wsyp mak, wszystko gotuj, po czym zmiel w maszynce. Z 200 g cukru, 2 jajek i 8 żółtek utrzyj kogel-mogel. Później na maśle lekko podsmaż skórkę z cytrusów. Dodaj miód, kogel-mogel, mak i bakalie. Praż, a na koniec przełóż ubite białka z 2 jaj. Wyrośnięte drożdżowe ciasto rozwałkuj, a następnie wyłóż na nie masę makową. Posmaruj je żółtkiem połączonym ze śmietaną i zawiń w roladę. Tak przyrządzony makowiec piecz w 180°C przez około 40 minut. Smacznego.