Ile czasu smażyć karpia? To pytanie zadaje sobie wiele osób, szczególnie przed Świętami. Karp to specjał, którego podczas wieczerzy wigilijnej nie może zabraknąć na naszym stole. Dowiedzcie się, jak przyrządzić tę rybę i jak długo ją smażyć, aby była wyśmienita.
Karp ma niepowtarzalny, specyficzny smak, więc można go śmiało wpisać na listę najsmaczniejszych ryb. Prawidłowo usmażone dzwonki odznaczają się wyjątkową delikatnością, a mięso swobodnie oddziela się od ości.
Smażony karp to jedno z głównych świątecznych dań. Delikatne dzwonki otulone w mące i usmażone na tłuszczu są obłędne w smaku. Wypatroszoną i pokrojoną na kawałki rybę warto najpierw zamarynować w soli, a potem w przyprawie do ryb oraz pieprzu ziołowym. Karpia w takiej postaci należy włożyć do lodówki na dwie godziny, aby przeszedł aromatami i smakami przypraw.
Wigilia to także barszcz czerwony, bigos oraz krokiety z kapustą i grzybami. Po przepisy na te świąteczne przysmaki zapraszamy na naszą stronę.
Ile czasu należy smażyć karpia?
Rybę powinniśmy smażyć partiami na sporej ilości dobrze rozgrzanego oleju. To sprawi, że delikatna skórka nie oderwie się od mięsa. Dzwonki potrzebują około 5-7 minut z każdej strony, natomiast boki najlepiej obsmażać przez 2-3 minuty. Po usmażeniu kawałki karpia wykładamy na ręcznik papierowy, wówczas będzie zawierał mniej tłuszczu.