Witaminowa surówka z młodej kapusty od Karola Okrasy. Podaj ją z genialnym sosem

Karol Okrasa i surówka z młodej kapusty
fot. Facebook / Karol Okrasa / screen Youtube / Kylee Cooks

Młodą kapustę od niedawna można znaleźć na straganach i w sklepach. Warto więc skorzystać z okazji i zaopatrzyć się w świeżą główkę. Można z niej przyrządzić rewelacyjną surówkę. Karol Okrasa zaleca, aby polać ją pysznym sosem na bazie octu jabłkowego. Wypróbuj ten wariant popularnej potrawy.

REKLAMA

Kapusta nadaje się do przygotowania wielu przysmaków. Zazwyczaj robimy z niej zupę, bigos czy gołąbki. Świetnym pomysłem na wykorzystanie tego młodego warzywa jest zrobienie surówki. Z przepisem Karola Okrasy zrobisz chrupiący i zdrowy dodatek do obiadu, który posmakuje wszystkim.

Surówka z młodej kapusty według przepisu Karola Okrasy

Składniki na surówkę:
1 główka młodej kapusty
2 nieduże marchewki
2 mniejsze cebule dymki
2 kwaśne jabłka średniej wielkości
1 papryczka chili
świeżo zmielony pieprz do smaku (opcjonalnie)
2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek

Składniki na marynatę:
100 ml octu jabłkowego
4 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 gałązka rozmarynu (opcjonalnie)

REKLAMA

Przygotowanie:
Do rondelka wlej ocet jabłkowy, dodaj cukier, sól i świeży rozmaryn (opcjonalnie). Po zagotowaniu wyłącz palnik. Kapustę podziel na ćwiartki, a potem ją poszatkuj. Rozdrobnione warzywo przełóż do miski i zalej gorącą marynatą. Usuń rozmaryn i zamieszaj, odstaw na bok. Marchewkę umyj, obierz i posiekaj w niezbyt grube, podłużne plastry. Cebule dymki także oczyść i pokrój w piórka. Obydwa warzywa połącz z kapustą.

Jabłka umyj, podziel na ćwiartki i wydobądź z nich gniazda nasienne. Posiekaj owoce i wrzuć do reszty składników. Surówkę dopraw drobno pokrojoną papryczką i opcjonalnie pieprzem wg uznania. Starannie wymieszaj wszystkie składniki, dodaj do nich jeszcze oliwę bądź olej. Smacznego.

Podziel się: