Młodą kapustę od niedawna można znaleźć na straganach i w sklepach. Warto więc skorzystać z okazji i zaopatrzyć się w świeżą główkę. Można z niej przyrządzić rewelacyjną surówkę. Karol Okrasa zaleca, aby polać ją pysznym sosem na bazie octu jabłkowego. Wypróbuj ten wariant popularnej potrawy.
Kapusta nadaje się do przygotowania wielu przysmaków. Zazwyczaj robimy z niej zupę, bigos czy gołąbki. Świetnym pomysłem na wykorzystanie tego młodego warzywa jest zrobienie surówki. Z przepisem Karola Okrasy zrobisz chrupiący i zdrowy dodatek do obiadu, który posmakuje wszystkim.
Surówka z młodej kapusty według przepisu Karola Okrasy
Składniki na surówkę:
1 główka młodej kapusty
2 nieduże marchewki
2 mniejsze cebule dymki
2 kwaśne jabłka średniej wielkości
1 papryczka chili
świeżo zmielony pieprz do smaku (opcjonalnie)
2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
Składniki na marynatę:
100 ml octu jabłkowego
4 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 gałązka rozmarynu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Do rondelka wlej ocet jabłkowy, dodaj cukier, sól i świeży rozmaryn (opcjonalnie). Po zagotowaniu wyłącz palnik. Kapustę podziel na ćwiartki, a potem ją poszatkuj. Rozdrobnione warzywo przełóż do miski i zalej gorącą marynatą. Usuń rozmaryn i zamieszaj, odstaw na bok. Marchewkę umyj, obierz i posiekaj w niezbyt grube, podłużne plastry. Cebule dymki także oczyść i pokrój w piórka. Obydwa warzywa połącz z kapustą.
Jabłka umyj, podziel na ćwiartki i wydobądź z nich gniazda nasienne. Posiekaj owoce i wrzuć do reszty składników. Surówkę dopraw drobno pokrojoną papryczką i opcjonalnie pieprzem wg uznania. Starannie wymieszaj wszystkie składniki, dodaj do nich jeszcze oliwę bądź olej. Smacznego.