Gofry to ewidentny smak lata. Wielu osobom przywołują na myśl wspomnienia z wakacyjnych podróży nad morze czy jezioro. W tym roku ceny tych smakołyków poszybowały w górę i niektórzy po prostu rezygnują z ich zakupu. Na szczęście chrupiących przekąsek wcale nie trzeba sobie odmawiać. Przepis, którym podzieliła się niedawno Katarzyna Bosacka to dowód na to, że można jeść tanio i smacznie. Jeden gofr z jej receptury kosztuje zaledwie 2 złote. Koniecznie wypróbujcie.
Poniższy przepis na gofry jest bardzo łatwy, więc każdy powinien sobie z nim poradzić. Samodzielne odtworzenie tej receptury daje sporą satysfakcję, a przy okazji pozwala trochę zaoszczędzić. Przekonajcie się sami!
Przepis Katarzyny Bosackiej na pyszne, tanie gofry
Składniki:
jajka – 2 sztuki
mąka pszenna – półtorej szklanki
cukier – 2 łyżki
olej – ćwierć szklanki
woda gazowana – szklanka
sól do smaku – szczypta
proszek do pieczenia – płaska łyżeczka
Sposób wykonania:
Oddzielamy białka od żółtek, te pierwsze ubijamy na sztywną pianę, a żółtka łączymy z wodą gazowaną i olejem na aksamitną masę. Mieszamy suche składniki, czyli mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Masę jajeczną mieszamy delikatnie z ubitą pianą i suchymi produktami. Rozgrzewamy gofrownicę (jeśli jest taka potrzeba, smarujemy ją tłuszczem) i wylewamy chochelką porcję przyrządzonej masy. Pieczemy gofry, aż staną się złociste i chrupiące. Wykładamy je na talerz i podajemy jeszcze gorące. Świetnie smakują z owocami, bitą śmietaną, cukrem pudrem lub konfiturą.