Chyba każdy z nas uwielbia podróże po kuchniach świata. Tym razem, dzięki przepisowi opublikowanemu na portalu Interia, możemy przenieść się do klimatycznych włoskich uliczek, gdzie możemy rozkoszować się cytrynowym likierem!
Do przygotowania włoskiego likieru cytrynowego, czyli limoncello, będziemy potrzebować:
Cytryny – 10 sztuk
Wodę niegazowaną źródlaną – 1,5 litra
Cukier – 850 g
Spirytus – 1 litr
Duży słój, najlepiej mieszczący 2 litry
Przygotowanie likieru zaczynamy od umycia i obrania cytryn. Owoce delikatnie obieramy ze skórki w taki sposób, aby naruszyć jak najmniej białej warstwy. Skórki umieszczamy w słoju, zalewamy spirytusem, dokładnie zakręcamy i wynosimy do ciemnego i suchego miejsca na około 24 godziny.
Kiedy wskazany czas upłynie, zawartość słoika przelewamy do garnka. Najlepiej wykorzystać do pomocy gęste sitko, które zatrzyma skórki cytrynowe. Po przelaniu sito zostawiamy przez około 10 – 15 minut na garnku, aby skórki dobrze obciekły. Następnie do spirytusu dodajemy wodę oraz cukier. Całość dokładnie mieszamy do momentu, aż cukier ulegnie całkowitemu rozpuszczeniu. Tak przygotowany likier przelewamy do szklanych butelek, zakręcamy i odstawiamy do ciemnego miejsca. Limoncello potrzebuje około 1,5 miesiąca, aby dobrze się „przegryźć”. Po tym czasie jest gotowe do spożycia. Smacznego!