Bób to bardzo zdrowe i smakowite warzywo strączkowe, na które właśnie teraz trwa sezon. Wiele osób nie do końca wie, czy trzeba go obierać ze skórki. Dziś rozwikłamy tę zagadkę.
Bób jest bogactwem wielu witamin i substancji mineralnych m.in. magnezu, wapnia, żelaza, kwasu foliowego i witamin z grupy B. Sezon na to warzywo rozpoczął się niedawno. Na chwilę obecną kupić można młode ziarna, których nie trzeba długo gotować, a po obróbce cieplnej mają cudownie miękką skórkę. Dlatego też obieranie można spokojnie pominąć. Pozostawienie skórki nie wpłynie ujemnie na cechy smakowe produktu, wręcz przeciwnie – jedząc bób wraz ze skórką, zapewnimy naszemu organizmowi jeszcze więcej wartościowych związków odżywczych. To właśnie w otoczce rośliny gromadzi się najwięcej witamin.
Kiedy lepiej obrać bób?
Skórkę przeważnie zdejmujemy z obawy przed dyskomfortem trawiennym. Jeśli jednak mamy młode ziarna, których skórka jest dosyć miękka – inaczej niż w przypadku starszych roślin – to wcale nie musimy jej usuwać. Wystarczy, że odpowiednio namoczymy nasiona przed gotowaniem.
Pozbycie się zewnętrznej osłonki jest z kolei zalecane, gdy przyrządzamy warzywo pod koniec sezonu. Wówczas jego skórka nie odznacza się już taką delikatnością i słusznie – częściej może prowadzić do dolegliwości przewodu pokarmowego, może być też mało apetyczna. Z tego powodu obieranie może okazać się wręcz obowiązkowe.
Ciekawe i smaczne receptury z udziałem bobu znajdziecie na naszej stronie. Polecamy chipsy, hummus i pierogi z farszem z bobu.