Czy bób można jeść wraz ze skórką? Nie każdy ma świadomość

bób
fot. Pixabay

Bób to bardzo zdrowe i smakowite warzywo strączkowe, na które właśnie teraz trwa sezon. Wiele osób nie do końca wie, czy trzeba go obierać ze skórki. Dziś rozwikłamy tę zagadkę.

REKLAMA

Bób jest bogactwem wielu witamin i substancji mineralnych m.in. magnezu, wapnia, żelaza, kwasu foliowego i witamin z grupy B. Sezon na to warzywo rozpoczął się niedawno. Na chwilę obecną kupić można młode ziarna, których nie trzeba długo gotować, a po obróbce cieplnej mają cudownie miękką skórkę. Dlatego też obieranie można spokojnie pominąć. Pozostawienie skórki nie wpłynie ujemnie na cechy smakowe produktu, wręcz przeciwnie – jedząc bób wraz ze skórką, zapewnimy naszemu organizmowi jeszcze więcej wartościowych związków odżywczych. To właśnie w otoczce rośliny gromadzi się najwięcej witamin.

Kiedy lepiej obrać bób?

Skórkę przeważnie zdejmujemy z obawy przed dyskomfortem trawiennym. Jeśli jednak mamy młode ziarna, których skórka jest dosyć miękka – inaczej niż w przypadku starszych roślin – to wcale nie musimy jej usuwać. Wystarczy, że odpowiednio namoczymy nasiona przed gotowaniem.

REKLAMA

Pozbycie się zewnętrznej osłonki jest z kolei zalecane, gdy przyrządzamy warzywo pod koniec sezonu. Wówczas jego skórka nie odznacza się już taką delikatnością i słusznie – częściej może prowadzić do dolegliwości przewodu pokarmowego, może być też mało apetyczna. Z tego powodu obieranie może okazać się wręcz obowiązkowe.

Ciekawe i smaczne receptury z udziałem bobu znajdziecie na naszej stronie. Polecamy chipsy, hummus i pierogi z farszem z bobu.

REKLAMA

Podziel się: