Jajecznica z kurkami to smakowita propozycja na pierwsze danie o poranku. Tajemnicą jej wyśmienitego smaku jest podsmażanie grzybów na dwóch różnych rodzajach tłuszczów: maśle i oliwie z oliwek. Dzięki temu potrawa ładnie się rumieni i nie przywiera do patelni. Poznajcie przepis na jajecznicę z dodatkiem kurek.
Wszyscy fani grzybów będą uradowani, gdyż jajecznica z kurkami to prawdziwa poezja. Kremowy specjał z dodatkiem świeżych i aromatycznych ziół jest sycący i umili wasz poranek. Przygotujcie od razu dodatkową porcję, a naje się nią cała rodzina.
Jak przygotować jajecznicę z kurkami?
Składniki:
100 – 200 g świeżych kurek
4 jaja zerówki
2 łyżeczki masła
1 łyżka oliwy z oliwek
1 cebula średniej wielkości
pieprz i sól
natka pietruszki lub koperek do posypania
Sposób przygotowania:
Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę. Grzyby starannie umyj, a większe sztuki przetnij na ćwiartki lub połówki. Na głębszej patelni rozgrzej łyżkę oliwy i masła, następnie wrzuć cebulę, a potem kurki. Smaż składniki do momentu, aż odparują – trwa to zwykle 5-7 minut. Grzyby szybko uwolnią wodę, więc należy ją odparować. Jajka wbij do naczynia i mieszaj je ze sobą, a po chwili wlej je na patelnię, równocześnie dodając resztę masła – smaż składniki na średnim gazie, regularnie je mieszając. Co mniej więcej 15 sekund zdejmuj patelnię z palnika i nieustannie mieszaj potrawę. Rób tury: 15 sekund na gazie i tyle samo czasu poza nim, 15 sekund na gazie i tyle samo… Smażąc potrawę w ten sposób, otrzymasz kremową konsystencję oraz wyjątkowy smak. Po obróbce cieplnej dopraw jajecznicę pieprzem, solą i posyp ją np. natką. Serwuj ze świeżym pieczywem, smacznego.