Makaron z zielonym groszkiem do błyskawiczne danie, które zrobisz z kilku prostych składników. Podczas gdy kluski będą się gotować, ty przyrządzisz sos. Później połącz wszystkie składniki w jednym naczyniu i gotowe. Koniecznie wypróbuj ten przepis!
Ekspresowych przepisów na pyszne potrawy jest na naszej stronie pod dostatkiem, a my wciąż proponujemy wam coś nowego, co was miło zaskoczy. Spaghetti to uwielbiany specjał, który z pewnością już jedliście. Jeżeli jesteście fanami makaronu, zachęcamy was do stworzenia smakowitego dania na bazie tego składnika. Z zielonym groszkiem będzie tworzyć kompozycję idealną, która zostanie dodatkowo wzbogacona o kilka dodatków, m.in. mleczko kokosowe, czosnek i przyprawy. Raj dla podniebienia!
Do przygotowania dania możecie użyć długiego makaronu spaghetti lub innego. Dobrze sprawdzą się świderki, muszelki czy penne. Jeśli macie taką możliwość sięgnijcie po groszek świeży, bądź mrożony. Tego z puszki raczej nie polecamy, gdyż ma nieco inny smak i konsystencję.
Przepis na makaron z groszkiem
Lista składników:
Zielony groszek – 225 g
Makaron (np. spaghetti, świderki) – 125 g
Woda – 300 ml
Czosnek – 2 ząbki
Sól – 1/3 łyżeczki
Gałka muszkatołowa – szczypta
Pieprz czarny – do smaku
Mleczko kokosowe – 8 łyżek
zielona cebulka – do dekoracji
Sposób wykonania:
Makaron, groszek, wodę, sól oraz drobno pokrojony czosnek umieszczamy na patelni, gotujemy pod przykrywką do czasu, aż makaron „wchłonie” cały płyn (trwa to zwykle 10-12 minut) – co pewien czas mieszamy. Dodajemy mleczko kokosowe, czarny pieprz, gałkę muszkatołową i opcjonalnie trochę soli do smaku. Ponownie mieszamy i odstawiamy na 5 minut, aby smaki się ze sobą przegryzły. Danie serwujemy z dodatkiem posiekanej zielonej cebulki. Smacznego.