Pieczarki to popularne grzyby, które są dostępne w wielu sklepach przez cały rok. Są smakowitym uzupełnieniem sosów, zup, czy zapiekanek. Jak je usmażyć, aby zyskały piękny kolor, a także fenomenalny smak i aromat? Kilka prostych wskazówek pomoże ci osiągnąć zamierzony efekt.
Jak usmażyć pieczarki na patelni?
Na początku grzyby opłucz. Nie chcesz przecież, aby się ugotowały, tylko usmażyły, więc powinieneś dopilnować tego, aby zawierały minimalną ilość wody.
Teraz oczyść je za pomocą nożyka (opcjonalnie obierz), umyj i dokładnie osusz na ręcznikach kuchennych. Na patelni rozgrzej tłuszcz, najlepiej sprawdzi się taki, który ma wysoki punkt dymienia, a więc olej lub margaryna. Na gorącą patelnię przełóż grzyby – mimo że woda odparuje z nich błyskawicznie, to konsystencja się nie zmieni. Pieczarki smaż bez pokrywki do momentu, aż staną się miękkie i chrupiące z zewnątrz. Teraz dodaj przyprawy do smaku, czyli pieprz, sól, a także zioła (np. tymianek) bądź ostrą papryczkę. Grzyby przyrządzone w ten sposób można dodawać do różnych wytrawnych potraw.
Inną metodą obróbki kulinarnej pieczarek jest przyrumienienie jedynie kapeluszy – na początku blaszkami do góry, a potem w dół. Takie grzyby świetnie sprawdzą się w zupach.