Puste pączki w serduszka to rewelacyjny pomysł na Walentynkowy dzień, który zbliża się wielkimi krokami. Ten przepis zaskoczy twoją drugą połówkę!
Walentynki, czyli Dzień Świętego Walentego, obchodzony jest 14 lutego na całym świecie. Jest to dzień, w którym ludzie wyrażają swoje uczucia i miłość do swoich partnerów, przyjaciół i rodziny. W wielu krajach jest to dzień kiedy się wysyła kartki z życzeniami i prezenty, a także organizuje specjalne uroczystości i wyjścia na romantyczne kolacje. Ale wiele osób spędza ten romantyczny czas w domu, wtedy warto zaskoczyć pysznymi słodkościami swojego partnera. Dzięki temu domowa randka będzie jeszcze bardziej udana. Poznaj błyskawiczny przepis.
Puste pączki w serduszka – idealne na Walentynki
Składniki:
» 1 jajko
» 90 g mąki uniwersalnej
» 2 łyżeczki cukru
» 2 g drożdży suchych
Lukier:
» 110g cukru pudru
» 30 ml wody
Przygotowanie:
Do miseczki wbij jajko, następnie dodaj cukier i suche drożdże. Krótko wymieszaj, a potem wsyp przesianą mąkę. Wyrób ciasto ręcznie, aż będzie gładkie. Przykryj ciasto, a potem odstaw do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. Gdy podwoi swoją objętość, wyłóż na blat, następnie rozwałkuj na grubość 2 cm. Wykrój serduszka za pomocą foremki, a potem przykryj je folią i odstaw na 10 minut.
Po tym czasie smaż na głębokim oleju, dobrze rozgrzanym. Wykładaj serduszka na ręcznik papierowy, a gdy przestygną polej je lukrem. Wystarczy wymieszać wodę z cukrem pudrem. I gotowe. Chrupkie i smaczne pączki zaskoczą twoją połówkę. Smacznego!