Zapiekanka z warzywami to prosty, błyskawiczny i sprawdzony pomysł na wyśmienite danie obiadowe dla całej rodziny. Palce lizać!
Zapiekanka warzywna to wdzięczna receptura, z którą poradzi sobie nawet kulinarny amator. W potrawie tej oprócz jajek, oliwy, mleka i żółtego sera królują zdrowe warzywa, m.in.: papryka, brokuł, cebula czy kukurydza. Za sprawą ziół i przypraw zapiekanka ma bardzo apetyczny zapach i wyrafinowany smak.
Zapiekanka ma same zalety: po pierwsze, jest prosta i szybka, po drugie: jest pożywna i sycąca, więc zaspokaja apetyt na długo, a po trzecie: smakuje bosko! Przygotuj ją na obiad, a jej aromat przyciągnie wszystkich do kuchni. To także znakomita odskocznia od zwykłych dań. Naprawdę warto ją zrobić.
Przepis na pyszną zapiekankę warzywną
Składniki:
3 łyżki oliwy z oliwek
4-5 jajek
100 g mąki
500 ml mleka
1 brokuł (ok. 500 g)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cebuli granulowanej
4 łyżki koperku posiekanego
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka oregano
80 g kukurydzy
pół żółtej papryki
pół czerwonej papryki
pół zielonej papryki
1 łyżeczka pieprzu
100 g żółtego sera
Przygotowanie:
Na początku łączymy mleko z jajkami. Następnie dodajemy oliwę z oliwek, oregano, czosnek granulowany, pieprz, sól, cebulę granulowaną, koperek i mąkę, wszystkie składniki starannie mieszamy.
W formie do pieczenia umieszczamy kolorowe warzywa, potem dodajemy wcześniej przyrządzoną mieszankę. Zapiekankę posypujemy startym żółtym serem i wkładamy do piekarnika na 25 minut – pieczemy w temperaturze 180°C. Smacznego.
Czytaj też: Prosty przepis na placki ziemniaczane a’la pizza. Koniecznie wypróbuj!