Zblenduj kapustę i wsyp drożdże, a uzyskasz najbardziej delikatne, lekkie i pulchne naleśniki. Jak to zrobić? Poznaj przepis.
Lubisz naleśniki? To koniecznie wypróbuj niezwykłego przepisu bazującego na…zblendowanej kapuście oraz suszonych drożdżach. Może brzmi to mało smakowicie, ale nie ocenia się książki po okładce! Kapusta całkowicie nie jest wyczuwalna, a nadaje niezwykłej konsystencji. Kiedy ich wypróbujesz to przekonasz się jakie są pyszne, chrupkie i delikatne. Przepis znajduje się poniżej.
Zblenduj kapustę i wsyp drożdże. Przepis na najbardziej delikatne naleśniki
Składniki:
» 500 ml mleka
» 200 g mąki
» 2 jajka
» 1 łyżeczka soli
» 1 łyżka cukru
» 500 g kapusty białej poszatkowanej
» 1 łyżeczka suszonych drożdży
Przygotowanie:
Kapustę poszatkuj bardzo drobno, następnie dodaj jajka i zblenduj na gładką masę. Dodaj sól, cukier oraz drożdże suszone, następnie wymieszaj. Wsyp mąkę i wymieszaj, a potem zakryj folią spożywczą i odstaw na 30 minut. Ciasto urośnie – a po tym czasie mieszaj je do uzyskanie gładkiej konsystencji.
Smaż naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni do zarumienienia z obu stron, następnie podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!