Zalej wrzątkiem wątróbkę, a będzie mięciutka i delikatna. To rewelacyjny sposób, o którym mało kto wie, dlatego warto go zastosować.
Wątróbka drobiowa to danie, z którym nie każdy sobie idealnie radzi pod względem przygotowania. Można szybko ją przesuszyć i w efekcie nie będzie smakować tak jak byśmy chcieli. Okazuje się, że wystarczy zastosować pewien trik, a mianowicie zalać wątróbkę wrzącą wodą! To sprawi, że cały smak się zamknie w jej wnętrzu. Dzięki temu będzie mięciutka i soczysta po obróbce termicznej. Poznaj przepis na drobiową wątróbkę ze śmietaną i cebulą.
Zalej wrzątkiem wątróbkę, a będzie przepyszna
Składniki:
» 500 g wątróbki drobiowej
» 1 duża cebula
» 1 łyżeczka cukru
» 2 ząbki czosnku
» sól i pieprz
» 4 łyżki kwaśnej śmietany
» 1 łyżeczka musztardy
» 3 łyżki wody
» dodatkowo: 2 szklanki wrzącej wody
Przygotowanie:
Wątróbkę pokrój na niewielkie kawałki, następnie przełóż do miski i zalej ją dwoma szklankami wrzącej wody. Pozostaw tak na 10 minut. W tym czasie pokrój cebulę w piórka, następnie podsmaż na patelni na niskiej temperaturze. Posól i dopraw pieprzem, a potem dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Odcedź wątróbkę i dodaj do cebuli, a potem smaż kilka minut.
Śmietanę, musztardę i 3 łyżki wody wymieszaj, a następnie wlej do wątróbki. Mieszaj i smaż jeszcze 15 minut pod przykryciem. Smacznego!