Rzetelny przepis na złocisty i puszysty biszkopt jest na wagę złota. Wcale nie musisz przekopywać całego internetu w poszukiwaniu idealnej receptury na ten wypiek, bo właśnie masz ją przed oczami. Dzięki niej zawsze upieczesz go jak zawodowiec. Struktura, kolor i konsystencja ciasta miło cię zaskoczą, a torty czy inne przekładańce, które z niego stworzysz, będą jak cukiernicze dzieła sztuki. Sprawdź przepis na jedyny w swoim rodzaju biszkopt podkarpacki.
Podstawowym składnikiem biszkoptu podkarpackiego jest mąka ziemniaczana. Na Podkarpaciu pyrki chętnie jada się w każdym domu. W związku z tym mąkę postanowiono sypać nawet do deserów, w tym do najpopularniejszej bazy wielu ciast i tortów, czyli biszkoptu. Ciasto cudownie wyrasta, jest miękkie i pyszne.
Przepis na biszkopt podkarpacki
Składniki:
400 g cukru pudru
400 g masła
400 g skrobi ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
4 jajka w rozmiarze L lub XL
masło do wysmarowania tortownicy o średnicy 25 cm
Opis wykonania:
Masło z cukrem miksujemy na jasny i pulchny krem. Całe jajka ubijamy, a potem przekładamy puszystą masę do maślanej – gdyby mieszanka się ścinała, dodajemy do niej 1 łyżkę przesianej mąki kartoflanej. Do połączonych składników przesiewamy mąkę ziemniaczaną wraz z solą i substancją spulchniającą.
Okrągłą formę (o śr. 25 cm) smarujemy wewnątrz masłem i rozkładamy pergamin. Ciasto na biszkopt przekładamy do tortownicy, wygładzamy wierzch i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. W temperaturze 180°C pieczemy przez mniej więcej 45 minut (warto zrobić test suchego patyczka).
Jeżeli biszkopt z wierzchu zacznie intensywnie brązowieć, okrywamy go folią i nadal grzejemy. Wyciągamy go z piekarnika i studzimy w tortownicy. Potem umieszczamy wypiek na kratce. Przyrządzamy według własnych upodobań. Możemy go przełożyć masą z jogurtu greckiego lub galaretką i owocami.