Biszkopt to smaczny i zarazem prosty wypiek. Jednak nie zawsze wychodzi doskonały. Co zrobić, by nigdy nie opadał i był wyjątkowo puszysty? Poznaj niezawodny trik TikTokerki. Biszkopt wyjdzie idealny.
Patent na puszysty biszkopt, który nigdy nie opada
Biszkopt to nieskomplikowane i łatwe w przygotowaniu ciasto. Sprawdzi się jako baza do tortów i ciast przekładanych kremami. Nieźle smakuje także w towarzystwie owoców. Co zrobić, by nigdy nie opadł?
W recepturze, którą przedstawiła użytkowniczka TikToka, Paula Golec, kluczowy jest moment dodawania żółtek. Tutaj zdecydowanie będzie pomocny zegarek. Okazuje się, że takie detale istotnie wpływają na rezultaty. Przecież chcesz, żeby biszkopt się udał.
Przepis na biszkopt, który nigdy nie opada
Składniki:
¾ szklanki drobnego cukru
5 jajek
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
¾ szklanki mąki pszennej
Sposób przygotowania:
Białka ubij na sztywną pianę, etapami wsypuj cukier. Co minutę dodawaj po 1 żółtku, a na sam koniec do ciasta przesiej obydwie mąki i całość lekko wymieszaj.
Blaszki nie musisz smarować tłuszczem – to niezwykle istotne. Wyłóż ją jedynie papierem pergaminowym, a potem przelej do niej biszkoptową masę. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C przez 40 minut (bez termoobiegu).
Dlaczego biszkopt w formie nie opada?
Paula Golec, twórczyni przepisu na ten puszysty wypiek zaznacza, że blachy nie trzeba wcale natłuszczać. Wystarczy umieścić na jej dnie papier do pieczenia. Ten patent ma spowodować, że ciasto cudownie wyrośnie, nie opadnie, a do tego będzie puszyste i miękkie.
Biszkopt możesz podawać z ulubionym słodkim kremem. Będzie pyszny także z bitą śmietaną. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby go przyrządzić jako makowiec. Masę tutaj duże pole do popisu – wszystko zależy od Twoich upodobań smakowych. Dzięki powyższej recepturze i patentowi internautki biszkopt będzie zawsze perfekcyjnie wyrośnięty.
Czytaj też: Pyszne i orzeźwiające ciasto Arbuz. Doskonały przepis na lato