Czekolada i biszkopty to jedno z bardziej udanych połączeń smakowych. Spróbuj przygotować z nich niesamowity deser, a bez wątpienia stanie się hitem, który będzie mógł śmiało konkurować z luksusowymi tortami czy wypiekami z cukierni. Ciasto nie wymaga pieczenia, a zrobisz je z prędkością światła. Wygląda bajecznie, więc żaden łasuch nie odmówi sobie porcji specjału.
Czekoladowe ciasto bez pieczenia raduje kubki smakowe
Nie możesz żyć bez ciast? Moja rodzina uwielbia domowe słodycze, ale czasem biszkopt czy sernik mi się nie udawały. Ciasto biszkoptowe opadało, a sernik był wodnisty, a jego wierzch – przypalony. Robiąc ciasto z tej receptury, nie martwię się, że coś nie wyjdzie. To cukiernicze dzieło za każdym razem wygląda i smakuje, jak trzeba. Powstaje z biszkoptów, masy czekoladowej, a powierzchnię zdobią migdały i kokos. Taki deser każdy zje z ogromną ochotą.
Przepis na ciasto bez pieczenia z biszkoptami i czekoladą
Składniki:
½ szklanki cukru
2 żółtka
sok z 1 pomarańczy
¾ litra mleka
4 łyżką mąki ziemniaczanej
100 g gorzkiej czekolady
200 g biszkoptów
płatki migdałowe
płatki kokosowe
Wykonanie:
Na początku kroimy biszkopty na pół, umieszczamy je pionowo w okrągłej formie wyścielonej papierem pergaminowym. Żółtka i białka oddzielamy od siebie. Te pierwsze przekładamy do garnka, dodajemy cukier, a po chwili świeżo wyciśnięty i przecedzony przez sitko sok z pomarańczy. Dobrze mieszamy i wlewamy do masy mleko, podgrzewamy na niedużym gazie, aż zgęstnieje. Wrzucamy pokrojoną na mniejsze części czekoladę. Mieszamy i uzyskany krem wlewamy na ciasteczka w formie. Wkładamy deser do chłodziarki na parę godzin lub całą noc.
Schłodzone ciasto ozdabiamy płatkami kokosowymi i migdałowymi. Możemy serwować. Jest rewelacyjne w smaku, a szczególnie docenią je miłośnicy czekolady. Dzięki użyciu gotowych biszkoptów powstaje w mgnieniu oka i jest łatwe w wykonaniu. Deseru nie trzeba piec, a jedynie schłodzić w lodówce. Prościej i szybciej się nie da.