Stefanka to ciasto znane chyba każdemu. Dzisiejsza wersja powinna zwrócić uwagę zwłaszcza tych osób, które szukają nowości w kuchni. Boskie ciasto bez pieczenia przekładane słodką masą z jabłkami to spełnienie marzeń wszystkich łasuchów. Jeśli jesteś wiernym fanem klasycznej stefanki, to z pewnością nowatorska odsłona z owocami trafi w twoje gusta. Zresztą powstaje 3x szybciej niż klasyk, ponieważ nie wymaga pieczenia. Bazę tworzą herbatniki. Koniecznie skuś się na ten wariant słodkiego przekładańca.
Najszybsza na świecie stefanka bez pieczenia z jabłkami
Dziś proponujemy przepis na arcyprostą stefankę, którą zrobi nawet początkujący cukiernik. Ciasto nie wymaga pieczenia, więc ląduje na talerzykach w ekspresowym tempie. Składa się z kilku pięter i są one oddzielone od siebie ciasteczkami. Na taki deser zawsze znajdą się chętni. Pokochają go zarówno dzieci, jak i dorośli.
Przepis na stefankę jabłkową
Składniki:
1 kg jabłek
trochę cynamonu
8 opakowań herbatników
1 szklanka cukru
200 g margaryny
ulubiona polewa np. czekoladowa
wiórki kokosowe
Sposób wykonania:
Zacznij od obrania jabłek i starcia ich na tarce o jarzynowych oczkach. Przełóż owoce do rondla, dodaj cynamon, cukier i margarynę, a potem podgrzewaj do czasu, aż powstanie jednolita masa.
Na dnie okrągłej formy umieść herbatniki i rozprowadź na nich trochę ciepłej masy. Rozłóż drugą warstwę ciastek i dalej postępuj tak samo, jak wcześniej, do momentu aż skończą się produkty. Na wierzchu mają znaleźć się herbatniki.
Ozdób stefankę ulubioną polewą. Jeśli zdecydowałeś się na czekoladową, to najpierw rozpuść tabliczkę, a potem nanieś na placek i posyp go kokosem. Smacznego.