
O warzywach, które leżakują w dolnej szufladzie lodówki, zdarza się nam zapomnieć. To, że są nieświeże, szybko zauważymy po ich wyglądzie. Zwiędła sałata, ziemniaki z kiełkami, wyschnięta marchewka czy zwiotczałe buraki skutecznie odbierają nam apetyt. Jednak stare jarzyny nie muszą od razu skończyć na śmietniku. Znaleźliśmy łatwy sposób na to, by momentalnie odzyskały dawną świetność.
Buraki to jedne z najpopularniejszych warzyw, jakie goszczą na naszych stołach. Bez nich nie istnieje barszcz czerwony, ćwikła czy carpaccio w wersji wegetariańskiej. Buraki to także dodatek do sałatek i słodkich wypieków. Najwięcej smaku i właściwości zdrowotnych mają świeże warzywa. W wyniku długotrwałego przechowywania miękną i wiotczeją. Na szczęście można przywrócić im pierwotny stan. Wystarczy 1 trik.
Trik na zwiotczałe buraki. Odzyskają twardość i jędrność
Gdy kupujemy buraki w sklepie, wyglądają bardzo zachęcająco. Niestety po kilku dniach leżakowania w domu, wiotczeją. Pomarszczone, wyschnięte warzywa traktujemy z przymrużeniem oka i nierzadko decydujemy się wyrzucić je do kosza.
Takie nieświeże buraki można jeszcze przywrócić do normalności. I nie trzeba się zbyt mocno wysilać. Jeśli nie są spleśniałe i nie wypuściły jeszcze pędów, to można je przerobić na coś pysznego.
Takie stare buraki umieść w naczyniu i zalej lodowatą wodą. Bulwy możesz też moczyć w wodzie z kostkami lodu. Wsyp do niej jeszcze mąkę ziemniaczaną (1 łyżkę) lub wlej ocet winny (3 łyżki octu przeznacz na ok. 1 litr wody) i pozostaw na moment. Warzywa powinny odzyskać swoje najlepsze walory.
Czytaj też: Zrób to przed siewem. Marchew wykiełkuje kilka tygodni wcześniej