Ciasto z dodatkiem bananów jest idealną opcją dla wszystkich łasuchów, którzy uwielbiają słodkie wypieki i banany. Możliwość przyrządzenia tego ciasta bez pieczenia jest dodatkowym jego atutem.
Składniki:
2 łyżki masła
1/2 szklanki wody
6 bananów
1 łyżeczka cukru wanilinowego
2 galaretki w jasnym kolorze (użyłam gruszkowej i ananasowej)
1 galaretka w ciemniejszym kolorze (użyłam malinowej)
1/2 cytryny
około 15-18 biszkoptów
Do nasączenia:
1/4 szklanki wody
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
Sposób przygotowania:
Do rondelka wkładamy masło, pół szklanki wody i podgrzewamy aż masło się rozpuści. Ściągamy z ognia, dodajemy cukier waniliowy, dwie jasne galaretki i mieszamy aż się rozpuszczą. Odstawiamy. 4 banany miksujemy z sokiem z połówki cytryny i dodajemy do galaretki. Ciemniejszą galaretkę rozpuszczamy w połowie ilości wody podanej na opakowaniu i odstawiamy. Mieszamy składniki do nasączenia.
Blachę o wymiarach 20×20 cm wykładamy biszkoptami i skrapiamy przygotowanym ponczem. Na wierzch wykładamy kilka łyżek masy bananowej i odstawiamy w chłodne miejsce. Gdy masa stężeje, wylewamy na wierzch ciasta resztę masy i znów odstawiamy do lodówki. Pozostałe banany kroimy w plasterki i układamy na wierzchu ciasta. Na koniec wylewamy ciemniejszą galaretkę i wstawiamy do lodówki.