Dziś mamy dla Ciebie prostą i mega smaczną recepturę na ciasto HIT bez pieczenia. Jeśli chcesz poczęstować rodzinę lub znajomych tym luksusowym deserem, lepiej nie mogłeś trafić. Kakaowo-śmietankowe ciasto ma bardzo apetyczny wygląd i smakuje bajecznie.
Wyśmienite ciasto HIT bez pieczenia jest łatwe i szybkie w wykonaniu. Trzeba przypilnować, aby nie przypalić kremu. Deser jest kremowy, wilgotny i pełen aromatu, a do tego kusząco wygląda. Kruche kakaowe ciasteczka zmiękną, jak umieścisz ciasto na całą noc w chłodziarce. Jeśli masa wyda Ci się luźna, wcale się tym nie przejmuj – na pewno stężeje.
Przepis na obłędne ciasto HIT bez pieczenia
Składniki:
Krem:
3 duże jajka L
200 g cukru
250 g masła
2 łyżeczki cukru z wanilią (lub cukru wanilinowego)
270 g kwaśnej śmietany 18%
700 ml mleka
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru (na 0,5 l mleka)
Wierzch:
1 łyżka cukru pudru
350 ml zimnej śmietanki kremówki 30%
1 łyżeczka cukru z wanilią (lub cukru wanilinowego)
1 łyżeczka fixu do śmietany
Dodatkowo:
kakao do posypania
około 800 g herbatników kakaowych
Wykonanie:
Do rondelka dodaj mleko i posiekane masło, postaw na gazie, co jakiś czas przemieszaj zawartość. Do naczynia wbij jajka, dodaj śmietanę, budyń, oba cukry i ucieraj składniki mikserem, aż się połączą. Do gotującego się mleka wlej mieszankę jajek z budyniem i zagotuj, nieustannie mieszając krem. Gdy się zagotuje, ustaw na najmniejszy ogień i gotuj masę, bez przerwy mieszając przez 5-6 minut (zawartość nieco zgęstnieje, ale nadal będzie niespójna). Zdejmij ją z gazu i najlepiej przełóż do nowego naczynia, przykrywając folią spożywczą. Odstaw mieszankę do wystudzenia na 2 godziny – powinna być letnia.
Blaszkę (wymiary 25 cm x 30 cm) wyłóż pergaminem, a na jej dnie umieść pierwszą warstwę kakaowych ciasteczek. Przykryj je 1/4 przyrządzonej masy, wyrównaj wierzch. Rozłóż kolejną warstwę herbatników i rozprowadź 1/3 pozostałej masy, wyrównaj. Umieść trzecią warstwę ciastek, delikatnie je dociśnij i przykryj połową pozostałej masy. Znów ułóż herbatniki i wylej resztę kremu, wyrównaj. Pora na ostatnią warstwę ciasteczek – ostrożnie je dociśnij i włóż deser do lodówki na pół godziny.
W misce ubijaj śmietankę z dodatkiem cukru z wanilią, cukru pudru i fixu. Powstałą masę wyłóż na deser w blaszce i wyrównaj. Gotowe ciasto HIT oprósz kakao i włóż na całą noc do chłodziarki. Smacznego.
Zobacz także: Ciasto Fiona bez pieczenia. Każdy poprosi o ten przepis!